Over regeerakkoord

Belgisch parlement vergadert twee hele dagen én nacht door: 'Helemaal ontspoord'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / BelgaBelgisch parlement vergadert twee hele dagen én nacht door: 'Helemaal ontspoord'
RTL

Het is bijna onmenselijk, maar Belgische parlementariërs deden het de afgelopen dagen toch echt: ze vergaderden dag én nacht door over het regeerakkoord. Door een nieuwe regel duurde het debat – zonder pauze – 40 uur.

Er werd hardop gezucht, politici wreven de slaap uit de ogen en er klonk gegaap. Het onafgebroken debatteren over de nieuwe Belgische regering eiste zichtbaar zijn tol. 

Het debat over het regeerakkoord begon woensdagochtend om 10.00 uur en werd vannacht om 02.30 uur pas afgerond. 

'Wat heeft dit voor zin?' 

Parlementsleden bekenden aan een verslaggever van de Belgische omroep VRT tussendoor een 'klein dutje' te hebben gedaan. De bankjes in het parlement werden gisternacht al veel minder goed gevuld dan bij de start van het debat.

"Wat voor zin heeft dit debat? We zijn hier 24 uur aan het debatteren! Wat voor zin heeft dat?", zei minister van Financiën Jan Jambon van de partij N-VA tegen De Standaard

De vermoeidheid sloeg ook bij anderen toe.© ANP / Belga
De vermoeidheid sloeg ook bij anderen toe.

Onderbrekingen mogelijk

Dat het debat zo lang duurde, komt door een nieuwe regel, schrijft de Belgische krant. Bij de presentatie van een regeerakkoord kregen fractieleiders van de verschillende partijen vroeger 20 minuten de tijd om vragen te stellen, legde oud-Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open VLD) uit. 

Dat is aangepast: de fractieleiders kregen nu 40 minuten én konden onderbroken worden. Door talloze onderbrekingen liep het debat steeds verder uit. 

De nieuwe premier Bart De Wever (N-VA) uitte gistermiddag kritiek op de eindeloze stroom onderbrekingen. Zijn fractievoorzitter, Axel Ronse, moest daardoor bijna zes uur lang vragen beantwoorden. Ronse raakte zijn stem bijna helemaal kwijt.

Oud-Kamervoorzitter Dewael noemt de nieuwe debatvorm in De Standaard 'helemaal ontspoord'. 

Uiteindelijk stemden vannacht om 02.30 uur 81 Kamerleden voor het regeerakkoord, 66 stemden tegen.

De nieuwe Belgische regering bestaat uit de Vlaams-nationalistische N-VA, CD&V, Vooruit en de Franstalige partijen MR en Les Engagés.

NAVO-norm en migratie

De Wever maakte eerder deze week bekend wat de plannen van zijn regering zijn. Zo wil hij ervoor zorgen dat België gaat voldoen aan de NAVO-afspraak om 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) aan defensie te besteden, ook wordt het migratiebeleid strenger. 

De premier wil gesloten centra opzetten waar uitgeprocedeerde asielzoekers op hun uitzetting moeten wachten. Net zoals in Nederland komt er een apart ministerie van Asiel en Migratie.

Onze eigen asielminister Marjolein Faber was gisteren in Ter Apel, waar ze nieuwe plannen aankondigde. Die zijn twijfelachtig, legde Floor Bremer gisteravond bij Renze uit.
Lees meer over
Bart de WeverBuitenlandse politiekBelgië