'20.000 euro per jaar'

Steeds meer ouders kiezen voor dure privéschool: 'Ik heb het geld er voor over'

Door RTL Nieuws / Agnes de Goede··Aangepast:
© RTL NieuwsSteeds meer ouders kiezen voor dure privéschool: 'Ik heb het geld er voor over'
RTL

Ruim 20.000 euro betalen om je kind een jaartje naar een basisschool te laten gaan. Steeds meer ouders kiezen voor een dure, particuliere basisschool. "Sinds mijn dochter hier zit heeft ze veel meer zelfvertrouwen", zeggen jubelende ouders. Maar er klinkt ook kritiek.

In 2015 waren er nog 39 particuliere basisscholen, nu telt ons land al 64 van dit soort scholen. En ook in het voorgezet onderwijs zijn de particuliere scholen in opkomst. 

Dat blijkt uit cijfers die RTL Nieuws opvroeg bij Onderwijsdienst DUO. 
 

Prijskaartje

Aan particuliere scholen hangt een flink prijskaartje. Ze krijgen geen geld van de overheid, dus ouders moeten alles zelf betalen. Op de particuliere basisschool Florencius in Laren betalen kinderen bijvoorbeeld:

  • Ruim 21.000 euro per jaar
  • Plus nog eens 2.000 euro inschrijfgeld
  • Daarbij komt nog eens het aanschaffen van een laptop.

'Het is het waard'

Ouders hebben het er voor over, want er zitten veel voordelen aan deze scholen. Moeder Wendy Meijer: "Kinderen werken hier in kleine groepen."  Zo heeft groep 8 elf kinderen en twee leraren.

"Ze hebben daardoor veel meer persoonlijke aandacht." Ook wordt er volgens de moeder veel meer gekeken naar de talenten van het kind. "Mijn dochter zit hier nog maar een maand op school, maar ik zie nu al zoveel vooruitgang. De school geeft haar veel meer zelfvertrouwen."

Onvrede

Volgens schooldirecteur Peter van Kranenburg zijn er grofweg twee redenen waarom ouders voor een privéschool kiezen. "Onvrede over de gewone scholen en de individuele aandacht voor het kind. Ouders vinden vaak dat op gewone scholen de klassen zo groot zijn dat hun kind ondersneeuwt." 

Moeder Anouk Brokking vult aan: "Er is zoveel extra aandacht en begeleiding en er wordt ook gekeken naar de sociale ontwikkeling en creativiteit van de kinderen. De sfeer is hier ook heel goed. Je gunt ieder kind om onderwijs op maat te krijgen. Ik ben dankbaar dat ik dat kan betalen. Op een normale school zat mijn kind niet lekker in haar vel. Ze vraagt namelijk niet zelf om hulp."

 

'Meer uit mezelf halen'

Ook de kinderen zijn enthousiast. Zoals Daan, hij zit in groep 8. "Op deze school kan ik het optimale uit mezelf halen." Daan zat ook op een gewone basisschool, maar daar miste hij de aandacht die hij nodig had.

Dat herkent ook klasgenootje Lotte. "Ik had op mijn vorige school veel moeite met spelling. Maar hier heb ik een hoop geleerd. Ik ben nu veel beter geworden omdat er op deze school meer aandacht is."

Lotte zit sinds drie jaar op een particuliere basisschool
Lotte zit sinds drie jaar op een particuliere basisschool

Kritiek op de scholen

Toch is niet iedereen blij met de populariteit van de particuliere scholen. De PvdA vindt dat dit soort scholen tweedeling in het onderwijs in de hand werken. Daarom wil PvdA-leider Lodewijk Asscher dat minister Arie Slob onderzoek laat doen naar waarom steeds meer ouders kiezen voor een particuliere school. "Dit zijn Amerikaanse toestanden. Krankzinnig. We willen een onderzoek waarom dit soort scholen zo hard groeit."

'Funest dit'

Volgens GroenLinks laat dit zien dat het onderwijs de afgelopen jaren is verwaarloosd. Lisa Westerveld: "Te volle klassen en te weinig leraren. Ik kan me voorstellen dat je dan kiest voor particulier als het daar allemaal wel goed is geregeld. Maar dat wil je natuurlijk niet als samenleving. Je wilt dat kinderen gewoon allemaal een gelijke start hebben op een goeie school, niet omdat je ouders het toevallig kunnen betalen."

De SP wil hierover een debat. Peter Kwint: "Elk kind zou kleinere klassen en aandacht moeten krijgen. Niet alleen de kinderen van ouders die het kunnen betalen." 

Bekijk hier waar bij jou in de buurt particuliere basisscholen zijn:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Wat zijn particuliere scholen?

  • Particuliere scholen krijgen geen geld van de overheid. Dus ouders moeten alle kosten zelf betalen. 
  • Wel moeten de scholen voldoen aan de eisen van de onderwijsinspectie. 
  • Maar er zijn minder regels. Zo hoeven ze niet te voldoen aan het verplichte aantal lesuren per jaar en de kinderen hoeven niet per se examen te doen. 
  • De prijzen per jaar variëren: vanaf 12.000 euro per jaar tot wel 22.000 euro.
  • In een paar jaar tijd is het aantal particuliere basisscholen in Nederland met 64 procent gestegen.