Kabinet gaat eind maken aan ongewenste financiering moskeeën
Het kabinet gaat een eind maken aan geldstromen voor moskeeën in Nederland vanuit zogeheten onvrije landen. De ministerraad gaat er morgen over praten, bevestigen Haagse bronnen tegen RTL Nieuws.
De list die de ministers Koolmees (SZW), Dekker (J en V) en Blok (Buitenlandse Zaken) hebben bedacht, draait om wederkerigheid. Dat betekent dat het financieringsverbod zal gelden voor landen die geen godsdienstvrijheid kennen en om landen die niet toestaan dat ons land organisaties bij hen financieel steunt. Het gaat om onder meer Saoedi-Arabië en verschillende Golfstaten.
Onvrij land
In het regeerakkoord hebben VVD, CDA, D66 en ChristenUnie afgesproken de geldstromen vanuit onvrije landen zo veel mogelijk te beperken. Tot nu toe was het niet gelukt te bepalen wat een onvrij land is. Vorig jaar bleken zeker dertig islamitische organisaties in Nederland geld te krijgen uit landen als Saoedi-Arabië en Koeweit. Het gaat om miljoenen euro's per jaar.
Doodstraf voor afvalligen
Een meerderheid in de Tweede Kamer maakt zich, net als het kabinet, zorgen over deze geldstromen. Gevreesd wordt dat de geldschieters er op die manier ook voor zorgen dat moskeeën extremistische denkbeelden verspreiden. Dat zou de integratie van moskeegangers bemoeilijken en hen vatbaar maken voor radicalisering.
In de onder meer door Koeweitse instellingen gefinancierde Haagse as-Soennah-moskee is bijvoorbeeld gepleit voor vrouwenbesnijdenis. Er is ook verkondigd dat afvalligen de doodstraf moeten krijgen.