Politiek

Meevaller van 1,5 miljard voor de schatkist: hier gaat het naartoe

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPMeevaller van 1,5 miljard voor de schatkist: hier gaat het naartoe
RTL

De economie groeit iets minder hard dan eerder was verwacht, maar toch zijn er genoeg meevallers voor het kabinet om extra geld uit te geven aan onder meer defensie en zorg. In totaal wordt er 1,5 miljard door minister Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) verdeeld.

Het geld wordt vooral gebruikt om eerdere bezuinigingen deels goed te maken.

We hebben de belangrijkste extraatjes op een rij gezet:

  • Het ministerie van Defensie krijgt er 162 miljoen euro extra bij, per jaar. In 2024 moet dit bedrag zijn opgelopen tot 461 miljoen. 
  • Om het klimaatakkoord uit te voeren, trekt het kabinet dit jaar 400 miljoen uit en vervolgens 110 miljoen per jaar.
  • Jeugdzorg krijgt er in de komende tweeëneenhalf jaar in totaal ruim 1 miljard euro bij. 420 miljoen dit jaar, 300 miljoen in de komende twee jaar.
  • Naar de geestelijke gezondheidszorg gaat op termijn 95 miljoen extra per jaar, maar dit jaar in eerste instantie 50 miljoen.
  • Omdat er meer leerlingen en studenten zijn dan verwacht, gaat het kabinet hier ook geld aan uitgeven: dit jaar 55 miljoen en de komende jaren een bedrag in dezelfde orde van grootte.
  • Daar komt structureel nog eens 41 miljoen bovenop voor bèta- en techniekopleidingen.
  • Het ministerie van Justitie en Veiligheid krijgt 100 miljoen extra per jaar voor de opvang van asielzoekers, en nog eens 13 miljoen dit jaar om de verruiming van het kinderpardon uit te voeren.
  • Inspectiedienst ILT krijgt er 15 miljoen per jaar bij.

Daarnaast meldt het ministerie dat er ook extra geld wordt uitgetrokken voor rechtspraak, maar bij nadere bestudering van de Voorjaarsnota blijkt dat het gaat om het niet verder uitvoeren van de bezuiniging die door het kabinet Rutte II werd doorgevoerd.

Begrotingsoverschot lager

Het is niet alleen maar optimisme in de zogenaamde Voorjaarsnota. De belangrijkste tegenvaller: de economie groeit minder hard dan verwacht, waardoor het overschot op de begroting niet op 1 procent uitkomt dit jaar, maar op 0,9 procent.

Daarnaast schroeft het sneller dan gepland terugschroeven van de gaswinning in Groningen voor een tegenvaller van 30 miljoen euro.

Hoekstra: overschot van 11 miljard niet direct terug naar burger
Lees ook

Hoekstra: overschot van 11 miljard niet direct terug naar burger