Geen verbod op asbestdaken

Asbestdaken niet verboden: 'Politiek speelt met levens'

Door RTL Nieuws / Agnes de Goede··Aangepast:
© ANPAsbestdaken niet verboden: 'Politiek speelt met levens'
RTL

De Eerste Kamer heeft gesproken: astbestdaken worden niet verboden. Dat is voor de Rotterdamse Miranda Schell reden tot feest: zij hoeft haar huis niet voor 60.000 euro te saneren. Maar volgens longarts Sjaak Burgers speelt de politiek met levens. "Dit is een heel slechte zaak."

Miranda heeft de hele nacht niet geslapen. "Ik was zo gespannen vanwege de stemming in de Eerste Kamer over de asbestwet", zegt ze.

Ze had niet durven dromen dat een ruime meerderheid tegen de wet, die per 2028 asbestdaken verbiedt, zou stemmen. "Ik ben zo ontzettend blij dat ik nu mijn huis niet hoef te saneren. Dat zou ons 60.000 euro kosten. Geen idee hoe we dat ooit zouden moeten betalen."

Asbestplan sneuvelt: asbestdaken worden nog niet verboden
Lees ook

Asbestplan sneuvelt: asbestdaken worden nog niet verboden

Vlaggen hangen uit

Ook in de rest van de Rotterdamse buurt hangt de vlag uit. In de straat van Miranda staan 150 koopwoningen die vol met asbest liggen. "De vlaggen hangen letterlijk uit. Op de straat is met stoepkrijt getekend hoe blij mensen zijn."

Natuurlijk, wil Miranda liever af van haar asbestplaten. "Asbest is een kankerverwekkende stof, maar er heeft nog nooit iemand asbestkanker gekregen door een paar platen op een schuurtje. Daarom was het een idioot plan van de regering om asbestdaken te gaan verbieden.De kosten zijn ook waanzinnig."  

Mirdan Schell is dolblij: ze hoeft het asbest nu niet te verwijderen van haar dak.
Mirdan Schell is dolblij: ze hoeft het asbest nu niet te verwijderen van haar dak.

'Spelen met levens'

Longarts Sjaak Burgers ziet dat heel anders. "De politiek speelt met levens doordat ze deze wet niet door laten gaan."

Ieder jaar krijgen 600 mensen (500 vrouwen en 100 mannen) asbestkanker. En 1200 mensen per jaar longkanker, waarvan een deel door asbest is ontstaan. "Hoe groot dat percentage is, weten we niet precies", zegt Burgers.  

De arts vervolgt: "Ik ben longarts en wil zo weinig mogelijk long- en asbestkanker. Als je heel weinig asbest inademt, is de kans heel laag dat je er ziek van wordt. Maar de kans om ziek te worden van asbest die op daken ligt, is toch groter dan dat je de staatsloterij wint. De kans is klein, maar is er zeker."

Asbest- de cijfers

  • Naar schatting hebben 400.000 panden een asbestdak, ongeveer 100.000 daarvan zijn huizen.
  • Het zou gaan om 80 tot 90 miljoen vierkante meter aan asbesthoudende daken.
  • De maatschappelijke kosten worden geschat op 882 miljoen euro, inclusief vervangingskosten. 
  • Huiseigenaren met een dak van minder dan 35 vierkante meter mogen hun dak zelf verwijderen.
  • De gemiddelde kosten die mensen kwijt zijn voor het saneren ligt tussen de 3.000 en 4.000 euro. 
  • Jaarlijks sterven tussen de 900 en 1.300 mensen door asbestziekten.

Mensen worden wel degelijk ziek

En volgens de longarts is er een zorgwekkende ontwikkeling gaande: "We zien steeds vaker mensen ziek worden omdat er asbest in de omgeving aanwezig is, bijvoorbeeld op platen op schuurtjes. Vroegen werkten mensen met asbestkanker eigenlijk allemaal in de zware industrie"

Longarts Burgers besluit: "De politiek heeft een afweging gemaakt: of mensen opzadelen met veel meer uitgaven, of mensenlevens op het spel zetten. Als je het mij vraagt speelt de politiek met mensenlevens."

Lees meer over
Asbest

Laatste video's van RTL Nieuws

03:36
Blvd video in net binnen
Blvd video in net binnen

Blvd video in net binnen