Klimaatakkoord

'Stevige' CO2-belasting voor vervuilende bedrijven

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP'Stevige' CO2-belasting voor vervuilende bedrijven
RTL

Grote bedrijven krijgen vanaf 2021 te maken met een 'stevige' CO2-belasting. Met een heffing op een teveel aan CO2-uitstoot wil het kabinet bedrijven stimuleren snel te verduurzamen.

Haagse bronnen bevestigen een bericht van het AD daarover. 

Vergroening

Vervuilende bedrijven krijgen vanaf 2021 te maken met de taks. Er komt een zogenaamde 'heffingsvrije voet' - dat wil zeggen dat bedrijven een maximum aan CO2-uitstoot krijgen opgelegd. Hoe hoog dat maximum is, is niet bekend.

Over elke ton CO2 die bedrijven boven dat maximum uitstoten, moeten ze belasting gaan betalen. In 2021 ligt het bedrag per ton op 30 euro en dat loopt op naar 150 euro in 2030. Het opgebrachte geld zal grotendeels teruggegeven worden aan bedrijven in de vorm van subsidies voor vergroenende maatregelen.

ETS-systeem

De CO2-taks gaat gelden voor bedrijven die onder het zogenaamde 'ETS-systeem' voor uitstootrechten vallen. Zij betalen ook nu al voor hun uitstoot. In het ETS-systeem ligt de prijs per uitgestoten ton CO2 nu rond 20 euro.

De nieuwe taks is inclusief de ETS-prijs. Bij een gelijkblijvende prijs gaan bedrijven in 2021 dus een tientje extra betalen per te veel uitgestoten ton CO2. Omdat de ETS-prijs verandert, wil het kabinet in 2020 en 2025 de hoogte van de CO2-belasting evalueren.

Klimaatakkoord

De CO2-heffing maakt deel uit van een aantal nieuwe maatregelen die het kabinet heeft bedacht voor het klimaatakkoord. Het hele pakket wordt naar verwachting op vrijdag gepresenteerd. Omdat afzonderlijke afspraken pas definitief worden als álle maatregelen een akkoord hebben, zou de hoogte van de heffing in theorie nog aangepast kunnen worden. 

Lees meer over
KlimaatakkoordCO2-uitstoot