Europese Commissie

Nog geen duidelijkheid voor Timmermans: 'Rommelig, maar ook spannend'

Door ANP/RTL Nieuws··Aangepast:
© EPA/Olivier HosletNog geen duidelijkheid voor Timmermans: 'Rommelig, maar ook spannend'
RTL

De top van de EU-regeringsleiders die moet leiden tot een voordracht van een nieuwe voorzitter van de Europese Commissie is sinds gisteravond herhaaldelijk stilgelegd. Frans Timmermans vindt de besprekingen over zijn mogelijke voordracht tot voorzitter van de Europese Commissie spannend. "Maar het is wel een beetje een rommelige avond", zei hij rond middernacht. 

De PvdA’er stond alleen te wachten op een afspraak bij het metrostation naast het verlaten gebouw van de Europese Commissie, nadat hij een gesprek had gehad met de Bulgaarse premier Boris Borissov. De Bulgaarse premier deelde een filmpje van de ontmoeting op Facebook.

Het overleg in Brussel zou volgens het programma om 18.00 uur van start gaan, maar vanwege allerlei informele overlegjes werd dat drie keer uitgesteld. Om 21.30 uur was het eindelijk zover, meldde de woordvoerder van EU-president Donald Tusk. Vlak voor middernacht besloot EU-president Donald Tusk echter opnieuw te schorsen voor aparte gesprekken. Rond 05.15 uur begon Tusk met een nieuwe ronde van bilaterale gesprekken en consultaties met regeringsleiders.

Nagelbijten voor Frans Timmermans, regeringsleiders zijn nu aan zet
Lees ook

Nagelbijten voor Frans Timmermans, regeringsleiders zijn nu aan zet

Oost-Europees verzet

Overdag namen de kansen van Frans Timmermans toe. De Duitse bondskanselier Merkel en Franse president Macron zouden bereid zijn om Timmermans te steunen. EU-president Tusk wilde Timmermans in stemming brengen. Maar de mogelijke voordracht van Timmermans stuitte op meer verzet dan gedacht. Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije zagen de sociaaldemocraat niet zitten.

Een kandidaat moet genoeg steun krijgen van de regeringsleiders en het Europees Parlement. De grote fracties in het parlement hebben elk een kandidaat naar voren geschoven: Manfred Weber (christendemocraten), Frans Timmermans (sociaaldemocraten) en Margrethe Vestager (liberalen). Maar geen van hen kan nu op een meerderheid rekenen. 

Timmermans nog steeds mogelijk

Volgens ingewijden is het nog steeds mogelijk dat de leiders Frans Timmermans zullen voordragen om de Europese Commissie te leiden. Binnen de grootste politieke familie, de christendemocratische EVP, is hier echter veel onvrede over. Gepoogd wordt een oplossing te vinden die voor deze partij aanvaardbaar is.

In het voorstel van Tusk zou Timmermans de commissie gaan leiden en Weber het Europees Parlement. De EVP zou ook de nieuwe EU-buitenlandchef mogen leveren. De opvolger van Tusk zelf zou dan een liberaal zijn.

Andere kanshebbers

De leiders kunnen ook besluiten om iemand anders voor te dragen. Er gaan veel namen rond. De brexit-hoofdonderhandelaar Michel Barnier en de CEO van de Wereldbank, Kristalina Georgieva, worden onder anderen genoemd als mogelijke kanshebbers.

Timmermans wil niet speculeren over de uitkomst van de top. Hij zei wel van plan te zijn wakker te blijven tot het eind. Mochten de EU-leiders er niet uitkomen, dan kunnen ze zo nodig vandaag bij het ontbijt verdergaan.

Lees meer over
Frans TimmermansEuropese Unie