Politiek

Minister Hoekstra door het stof om toeslagenaffaire, 'had niet zo gemogen'

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPMinister Hoekstra door het stof om toeslagenaffaire, 'had niet zo gemogen'
RTL

Minister Wopke Hoekstra van Financiën noemt het machtsmisbruik bij de Belastingdienst inzake de toeslagenaffaire voor kinderopvang 'buitengewoon pijnlijk'. "Dit moet worden rechtgezet en dat willen en zullen we ook doen."

Dat zegt de minister in zijn wekelijks gesprek op RTL Z. "Wat je ziet is dat heel veel mensen, die hun uiterste best hebben gedaan om dingen op een nette manier te doen, vervolgens op een hele lelijke manier met hun vingers tussen de deur zijn gekomen", zegt hij.

Topambtenaren van de Belastingdienst hebben willens en wetens toeslagen voor kinderopvang stop laten zetten, zelfs in zaken waarin al vaststond dat ouders er wel gewoon recht op hadden. De onrechtmatige stopzettingen werden tot op het hoogste niveau bij de Belastingdienst besproken.

Bewijs voor machtsmisbruik duikt op in toeslagenaffaire: 'Ontluisterend beeld'
Lees ook

Bewijs voor machtsmisbruik duikt op in toeslagenaffaire: 'Ontluisterend beeld'

Politiek verantwoordelijk

"Staatssecretaris Snel is primair verantwoordelijk, maar alles gebeurt onder mijn politieke verantwoordelijkheid", zegt Hoekstra. Hij vindt het 'glashelder' dat dit 'absoluut niet op ze manier had gemoeten of gemogen'.

Hoekstra zegt er gebrand op te zijn om dat recht te zetten.

'Nep-bewijs' en fraude

De affaire kwam aan het licht na onderzoek van RTL Nieuws en Trouw. Daaruit bleek dat een gastouderbureau uit Eindhoven op basis van ‘nep-bewijs’ was bestempeld tot fraudeur.

Een groep van driehonderd aangesloten ouders werd daarna keihard aangepakt. Hun bezwaren werden stelselmatig genegeerd en tienduizenden euro’s werden teruggevorderd.

Lees meer over
Wopke HoekstraBelastingdienstToeslagenaffaire Belastingdienst