'Emotioneel beladen' dag

Debat toeslagenaffaire: Menno Snel mag verder, bij ouders blijft vooral de kater

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© ANPDebat toeslagenaffaire: Menno Snel mag verder, bij ouders blijft vooral de kater
RTL

Ondanks zware kritiek van de Tweede Kamer houdt staatssecretaris Menno Snel voldoende steun om de problemen bij de Belastingdienst op te lossen. Tientallen boze en verdrietige ouders die vandaag bij het Kamerdebat aanwezig waren, blijven achter met een kater. "Ik had gehoopt op veel meer duidelijkheid", zegt één van hen.

De verwijten vlogen D66-staatssecretaris Snel de hele dag om de oren. Volgens een kritische en soms zelfs boze Tweede Kamer heeft hij informatie over de Belastingdienst veel te laat gedeeld. Ook had hij de misstanden veel eerder moeten aanpakken, zodat meer ellende had kunnen worden voorkomen.

En, klonk het: waarom weten we nog steeds niet hoeveel mensen slachtoffer zijn geworden van de toeslagenaffaire?

Flinke kras voor Snel

Ondanks de harde kritiek is de uitkomst helder: een aantal oppositiepartijen wil de D66'er naar huis sturen, maar van de meerderheid in de Kamer mag Snel door met het oplossen van de problemen bij de Belastingdienst. Toch houdt hij er wel een flinke kras aan over. 

Menno Snel over toeslagenaffaire: 'Ik kan leed nooit meer goedmaken'
Lees ook

Menno Snel over toeslagenaffaire: 'Ik kan leed nooit meer goedmaken'

Snel moest zich verantwoorden voor de toeslagenaffaire. Door de meedogenloze fraudejacht van de Belastingdienst raakten duizenden ouders niet alleen hun kinderopvangtoeslag kwijt, ze moesten ook eerder ontvangen toeslag terugbetalen. De publieke tribune zat stampvol met boze ouders. 

Voor een eerste groep van 300 gedupeerden komt waarschijnlijk vóór de kerst nog compensatie, maakte Snel bekend. Van een grotere groep van duizenden mensen zoekt de staatssecretaris zo snel mogelijk uit of ze ook onterecht hun toeslagen zijn kwijtgeraakt. 

'Wrang grapje'

Ouders die dat is overkomen maar die zich nog niet hebben gemeld, verwijst Snel naar de Belastingtelefoon. Een opmerking die voor hoongelach zorgde vanaf de publieke tribune. De Belastingdienst kampt namelijk al jaren met slechte bereikbaarheid. "Blijkbaar maak ik een wrang grapje", reageerde Snel. 

Gedupeerden op de stampvolle publieke tribune in de Tweede Kamer zeggen na afloop dat ze op meer hadden gehoopt. "Ik vind het teleurstellend wat ik vandaag heb gehoord", zegt Chermaine Leyser. Door de toeslagenaffaire heeft ze bijna een ton aan schulden opgelopen. "Ik had gehoopt op meer duidelijkheid, ik weet nu nog steeds niet waar ik aan toe ben."

Tientallen gedupeerde ouders zijn aanwezig bij het debat over de toeslagenaffaire. Chermaine Leysner is een van hen. "Het is vreselijk, al die onmacht."

Een andere ouder vult aan: "Ik weet nu dat ik nog heel lang moet wachten. Bij de Belastingdienst moet je binnen zes weken reageren, maar dit gaat nog heel lang duren. Straks moet mijn kleinzoon nog bij het debat gaan zitten."

Emotioneel beladen debat

Snel oordeelt zelf na een lange dag dat het 'een pittig debat' was, 'emotioneel beladen ook'. Hij deed een paar toezeggingen: zo liet hij weten dat er speciale 'raadspersonen komen' om ambtsmisdrijven bij de Belastingdienst op te lossen. Zij gaan actief op zoek naar misstanden.

Ook gaat Snel op verzoek van de Tweede Kamer onderzoeken of ambtenaren van de Belastingdienst zich schuldig hebben gemaakt aan etnisch profileren. En hij gaat vaart maken met verandering van het toeslagensysteem. "Het systeem moet worden aangepast, en we hoeven daarvoor niet te wachten totdat we daar alles over weten", oordeelde Snel. 

'Aftreden helpt niet'

Over aftreden was Snel duidelijk. "Daar komt de oplossing voor de ouders geen stap mee dichterbij." Hij wil door met het oplossen van de problemen bij de Belastingdienst en het regelen van de schadevergoedingen voor ouders. 

Lees meer over
Menno SnelTweede KamerToeslagenaffaire BelastingdienstKinderopvangtoeslag