Vanaf maandag gratis

Oproep aan zwangeren: 'Haal kinkhoestvaccin voor veiligheid baby'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPOproep aan zwangeren: 'Haal kinkhoestvaccin voor veiligheid baby'
RTL

Vanaf maandag kunnen zwangere vrouwen zich gratis laten inenten tegen kinkhoest. Deze vaccinatie is bedoeld om baby's meteen vanaf de geboorte tegen kinkhoest te beschermen, kinderen kunnen zelf pas als ze 2 maanden oud zijn ingeënt worden. Met de mogelijkheid groeit ook de twijfel: vaccineren als je zwanger bent, is dat wel veilig?

Het vaccin wordt vanaf maandag 16 december via het rijksvaccinatieprogramma verstrekt. De vaccinaties worden gegeven op het consultatiebureau. Voor het eerst zullen veel zwangere vrouwen dus al voor de geboorte van hun kind op het consultatiebureau komen.

Vrouwen worden over de prik geïnformeerd door hun verloskundige en moeten vervolgens zelf een afspraak maken op het consultatiebureau. 

Op eigen kosten inenten

Veel landen om ons heen geven het kinkhoestvaccin al langer aan zwangere vrouwen, maar in Nederland werd er maar geen besluit over genomen. In de tussentijd konden zwangere vrouwen zich op eigen kosten laten inenten, al was dat lang niet bij alle zwangeren bekend. 

Omdat het vaccin tegen kinkhoest minder goed is gaan werken, komt kinkhoest  vaker in ons land voor. Daarom wordt zwangere vrouwen aangeraden om het vaccin te halen.

Ziekte kan dodelijk zijn

Kinkhoest is een infectie van de luchtwegen die veroorzaakt wordt door een bacterie. De bacterie maakt een gifstof aan, hierdoor ontstaan hoestbuien die maanden kunnen aanhouden.

Per jaar worden er in Nederland gemiddeld 170 gevallen van kinkhoest gemeld onder baby's en zijn er gemiddeld 120 ziekenhuisopnamen. De ziekte kan dodelijk zijn, maar sterfte komt zelden voor (één of twee gevallen per jaar).  

Kinkhoestvaccinatie

  • Vanaf 16 december kunnen zwangere vrouwen gratis de '22 wekenprik' halen.
  • Deze vaccinatie beschermt zwangeren en hun baby tegen de kinkhoest. 
  • De vaccinatie wordt gegeven vanaf de 22e week van de zwangerschap en heet daarom de '22 wekenprik.'
  • Zwangere vrouwen moeten wel zelf een afspraak maken om de vaccinatie te halen bij een Jeugdgezondheidszorgorganisatie (JGZ).
  • Baby's krijgen in Nederland een inenting tegen kinkhoest wanneer ze twee maanden oud zijn.
  • De eerste maanden zijn ze dus nog niet beschermd.
  • Veel baby's die de ziekte krijgen, krijgen deze dan ook de eerste maanden na de geboorte. 

De onrust groeit

Met de mogelijkheid om gratis in te enten tegen kinkhoest, groeit ook de onrust. Is vaccineren tijdens de zwangerschap wel veilig? Volgens Hans van Vliet van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu RIVM 'is daar onderzoek in overvloed over gedaan.' 

"Uit al dat onderzoek blijkt dat er geen enkel risico is op vroeggeboorte, aangeboren afwijkingen enzovoorts", zei van Vliet eerder al tegen RTL Nieuws.

'Geen verhoogde risico's'

Ook Anke Huckriede, hoogleraar vaccinologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, zegt dat er 'herhaaldelijk' onderzoek is gedaan of vaccins wel veilig zijn voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kinderen.

"De uitkomst was steeds dat er geen verhoogd risico was. Sommige studies laten zelfs zien dat baby's van vrouwen die ingeënt waren minder vaak een laag geboortegewicht hebben dan baby's van vrouwen die niet zijn ingeënt."

"Je staat machteloos, je kan niks voor je kleintje betekenen." Elk jaar krijgen zo'n 170 baby's kinkhoest, en dat blijkt al jaren voorkomen te kunnen worden.

Geen 100 procent bescherming

Overigens betekent een vaccinatie niet, dat moeders of baby's geen kinkhoest kunnen krijgen.

"Het vaccin beschermt niet 100 procent", stelt een woordvoerder van het RIVM.

"Bij zwangeren beschermt het het ongeboren kind voor 90 procent. En dan met name tegen de ernstige vormen van kinkhoest. Dat geldt sowieso voor het vaccin: het maakt dat áls je de ziekte krijgt, die minder ernstig is."

Kinkhoestgevallen

  • Jaarlijks worden er nu 4000 tot 8000 gevallen van kinkhoest gemeld. In 250 tot 500 gevallen is ziekenhuisopname noodzakelijk.
  • Sterfte ten gevolge van kinkhoest komt weinig voor (in de orde van één a twee gevallen per jaar).
  • Per jaar worden er in Nederland gemiddeld 170 gevallen van kinkhoest gemeld onder baby's en zijn er gemiddeld 120 ziekenhuisopnamen.
  • Dit gaat grotendeels om baby's jonger dan 3 maanden die nog te jong zijn voor volledige vaccinatie. Als zwangere vrouwen gevaccineerd worden zal het aantal opnames van jonge baby's naar schatting dalen naar zo'n 25 per jaar

Bron: RIVM

'Inenten tijdens de zwangerschap, ben je gek?' Deskundigen reageren
Lees ook

'Inenten tijdens de zwangerschap, ben je gek?' Deskundigen reageren

Lees meer over
RIVMKinkhoest