Blokhuis eist snellere hulp voor mensen met complexe psychische problemen
Het ministerie van Volksgezondheid gaat ingrijpen als zorgaanbieders en verzekeraars mensen die complexe psychische zorg nodig hebben, niet snel genoeg helpen. Dat zegt staatssecretaris Paul Blokhuis na overleg met de demonstrerende Charlotte Bouwman, die aandacht vraagt voor de lange wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg (ggz).
Blokhuis sprak vanochtend voor de tweede keer in een week met Charlotte, de 26-jarige vrouw die sinds vorige week actievoert bij het ministerie voor een aanpak van de lange wachtlijsten in de ggz.
Ze zit daar samen met haar hond Bobby en steeds meer medestanders. Bouwman kreeg vandaag in de hal van het ministerie gezelschap van tientallen lotgenoten.
Ruim 800 dagen op wachtlijst
Charlotte heeft sinds acht jaar zware psychische problemen en staat inmiddels al 812 dagen op een wachtlijst. Maar een juiste behandeling kreeg ze niet. Ze gaat niet weg voordat ze concrete toezeggingen krijgt op drie eisen: een helpdesk voor mensen met complexe psychische problemen, landelijke behandelcentra voor deze groep en actie op het gebied van acute hulp.
Aan het einde van het gesprek zei Charlotte dat ze een toezegging had gekregen: over twee weken zou ze een intakegesprek kunnen krijgen. Dat heeft ze geweigerd. Ze wil geen voorkeursbehandeling krijgen vanwege protestactie.
Aanbieders en verzekeraars aan het werk
Staatssecretaris Blokhuis zei vanochtend dat het ministerie ervoor moet gaan zorgen dat er een 'bodem is voor een bepaald type zorg'. Dat wil zeggen dat hij ggz-aanbieders kan verplichten een bepaalde behandeling aan te bieden. Verzekeraars en ggz-aanbieders krijgen maximaal vier weken de tijd om dat te regelen als een behandeling dreigt weg te vallen.
"De toezegging is dat we die aan het werk zetten en als dat niet gaat zoals we willen, dan is VWS 'in charge' binnen een maand." Voor de soort zorg waarvoor nu de ergste wachtlijsten bestaan, moet 'binnen de zorgverzekering solidariteit worden georganiseerd'. "Op die manier hebben we nog niet eerder geïntervenieerd, dat is echt nieuws. Ik denk ook dat de Kamer dat als zodanig zal erkennen".
De Tweede Kamer debatteert morgen over de ggz.