Politiek

Hoekstra over coronacrisis: 'Bereid om alles te doen wat nodig is'

Door Michaël Niewold··Aangepast:
© ANPHoekstra over coronacrisis: 'Bereid om alles te doen wat nodig is'
RTL

"Wij zullen sowieso echt alles doen wat nodig is", om te voorkomen dat het coronavirus de Nederlandse economie schaadt. Dat zei minister Wopke Hoekstra van Financiën in gesprek met RTL Z. Maar er komen voorlopig geen extra maatregelen om de economie te ondersteunen.

"We zullen het hele arsenaal benutten", zei Hoekstra. Wat dit arsenaal precies inhoudt, daar wijdde hij niet over uit. En, zo ver is het nog niet, benadrukte hij verder nog. De Nederlandse economie staat er goed voor, er is een flinke buffer om tegenvallers op te vangen op de begroting. "Het is belangrijk om de rust te bewaren."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

"We zullen per fase kijken wat er nodig is, wat we moeten doen", zei Hoekstra. Een scenario zoals Rabobank schetste, waarbij de groei van de economie dit jaar halveert door het coronavirus, sloot hij niet uit. "Ja, dat zou kunnen, niemand heeft een glazen bol. Er zijn allerlei scenario's. Wij kijken wat we kunnen doen om de impact te verzachten."

Rabobank somber: coronavirus dreun voor handel, economische groei halveert
Lees ook

Rabobank somber: coronavirus dreun voor handel, economische groei halveert

Werktijdverkorting

Op dit moment schiet de overheid bedrijven die in de problemen komen al te hulp met de werktijdverkorting. Bedrijven die minimaal 20 procent minder werk hebben en daarom personeel naar huis sturen, kunnen deze regeling aanvragen.

Tot en met afgelopen vrijdag, hadden zich al 750 bedrijven gemeld. Als de aanvraag wordt goedgekeurd, dan betaalt het UWV de uren die de medewerkers minder werken uit. 

Hoekstra wacht af

Maar verder dan deze maatregel gaat Nederland voorlopig dus nog niet, in tegenstelling tot omringende landen. De Deense regering bijvoorbeeld, is soepeler met deadlines voor bedrijven die btw of andere belastingen moeten afdragen. En de Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft gezegd dat geen enkel bedrijf failliet zou moeten gaan door de uitbraak van het coronavirus en dat niemand zijn baan erdoor mag verliezen. 

In Italië, dat veel zwaarder getroffen is door het virus, wordt gewerkt aan een noodwet die het bedrijven en particulieren mogelijk maakt om tijdelijk te stoppen met het aflossen van hun schulden

Lees meer over
Wopke HoekstraMario DraghiMinisterie van FinanciënRabobank