Komende drie jaar

Ic-artsen: gemiddeld 639 extra bedden nodig door coronavirus

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFPIc-artsen: gemiddeld 639 extra bedden nodig door coronavirus
RTL

Over drie jaar zijn er gemiddeld 639 extra intensive care-bedden nodig voor coronapatiënten, zegt de vereniging van ic-artsen. Daarbij wordt geen rekening gehouden met de mogelijke piekbelasting als bijvoorbeeld het virus in de winter meer ziektegevallen met zich meebrengt.

In totaal moeten straks, inclusief reguliere zorg, gemiddeld 1531 ic-bedden beschikbaar zijn. De reguliere capaciteit vóór de coronacrisis was 1150 bedden

De oproep voor extra ic-bedden werd dit weekend gedaan door voorzitter van de NVIC Diederik Gommers. Hij komt op het aantal van 639 extra bedden door ervan uit te gaan dat voor groepsimmuniteit 60 procent van de bevolking besmet moet zijn geweest met het coronavirus. Op dit moment ligt dat percentage op 4 procent.

Geen vaccin

Als er niet eerder een vaccin zou zijn tegen de ziekte, zou volgens de berekening van Gommers over drie jaar die 60 procent zijn gehaald. In die berekening is er ook rekening mee gehouden dat 0,45 procent van de besmette personen op de intensive care belanden. Gommers benadrukt wel dat er veel aannames zitten in zijn berekening.

'We hebben niet meer ic-bedden nodig, we hebben een plan nodig'
Lees ook

'We hebben niet meer ic-bedden nodig, we hebben een plan nodig'

Daarnaast werpt Gommers het idee op om per regio in Nederland één ziekenhuis verantwoordelijk te maken voor Covid-19-patiënten, 'maar de invulling kan verschillend zijn per ic-regio'.

Gommers schrijft dat hij verwacht - en hoopt - dat er in de zomermaanden slechts enkele honderden Covid-patiënten op ic's liggen. "Daarmee hebben wij tijd om met elkaar een aantal belangrijke zaken te regelen. Eerst moeten zoveel mogelijk mensen een verdiende vakantie kunnen opnemen en moeten de ic’s in de zomermaanden verder kunnen afschalen zonder dat dit problemen geeft voor de non-Covid-zorg."

Piek in het najaar

In die zomermaanden moet er ook worden onverminderd worden voorbereid op een 'verwachte piek in het najaar'. Daarnaast moeten er extra ic-verpleegkundigen worden opgeleid of personeel om hen te ondersteunen.

"Ook zullen we ons moeten blijven realiseren dat we voor het leveren van die extra capaciteit ook extra materialen, middelen en medicamenten nodig hebben. Vermoedelijk zal een deel van deze zaken wereldwijd de komende tijd nog schaars blijven."

Het is het hart van de coronacrisis in Nederland: de intensive cares. RTL Nieuws kreeg toestemming om in het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht te filmen.
Lees meer over
Diederik GommersCovid-19CoronavirusGezondheidGezondheidszorgIntensive Care