Zoek je gemeente op

Grote regionale verschillen coronaboetes: Gelderland-Zuid opvallend streng

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© ANPGrote regionale verschillen coronaboetes: Gelderland-Zuid opvallend streng
RTL

De ene regio blijkt veel strenger te zijn dan de ander als het gaat om het uitdelen van coronaboetes. De verschillen zijn groot, blijkt uit cijfers van het Openbaar Ministerie (OM) in handen van de politieke redactie van RTL Nieuws. Zo zijn in de veiligheidsregio Gelderland-Zuid opvallend veel boetes uitgeschreven, in het noorden een oosten van het land relatief weinig. "Dat is moeilijk te verkroppen", zegt expert Wim Voermans.

Het OM houdt per regio bij hoeveel strafrechtelijke boetes er zijn opgelegd. Het gaat om boetes die door boa's of agenten zijn uitgedeeld aan mensen (dus geen ondernemers) die zich niet aan de noodverordening hebben gehouden. Zoals bijvoorbeeld de groepsgrootte of het negeren van de anderhalvemeterregel.

Volwassenen die een coronaboete hebben gekregen moeten 390 euro betalen.

Geen strafblad meer na coronaboete, ook voor oude gevallen
Lees ook

Geen strafblad meer na coronaboete, ook voor oude gevallen

Boetebedrag

Een aantal gemeenten springt er boven uit: zo worden er in de gemeente Zaltbommel (regio Gelderland) het meeste aantal boetes per persoon uitgedeeld. In totaal zijn daar tot 13 september 118 boetes uitgedeeld. 

Daarna volgen de gemeente Bunschoten (Utrecht) en Nijmegen. In Nijmegen zijn 660 boetes ingedeeld. 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Hubert Bruls

In de top-3 gemeenten liggen er twee in de veiligheidsregio Gelderland-Zuid. Dat is opvallend: de voorzitter van deze veiligheidsregio is Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen. Hij is ook voorzitter van het Landelijk Veiligheidsberaad, dat de samenwerking tussen veiligheidsregio's bevordert en een grote rol heeft bij de aanpak van het coronavirus.  

Het is aan de de veiligheidsregio om te bepalen in hoeverre er ingezet wordt op handhaving van de coronaregels. De burgemeesters zijn verantwoordelijk voor de handhaving in hun gemeente. De ene burgemeester is een stuk strenger dan de andere.

Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen. © ANP
Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen.

'Dit is niet te verkopen'

Volgens de Leidse hoogleraar staatsrecht Wim Voermans is het 'moeilijk te verkroppen dat je in de ene regio een hogere kans hebt om een boete op te lopen voor vergelijkbaar gedrag'. 

Voermans vervolgt: "Er is een regionale aanpak. De 25 voorzitters van de Veiligheidsregio's sturen het beleid. De situatie is daardoor overal anders.  Burgemeester Halsema doet het bijvoorbeeld anders dan Bruls. Het is geen rechtsongelijkheid, maar het is wel vreemd dat je in de ene regio een boete krijgt en in de andere niet voor vergelijkbaar gedrag. Extra vreemd is dat je vervolgens geen normale politieke verantwoording hoeft af te leggen aan bijvoorbeeld gemeenteraden of een andere volksvertegenwoordiging."

In 24 gemeenten geen boetes

Er zijn 24 gemeenten waar tot nu toe nog geen enkele boete is uitgedeeld voor het overtreden van de noodverordening. De grootste daarvan is de gemeente Emmen, met 107.000 inwoners.

De Nederlandse Boa Bond laat in een reactie aan RTL Nieuws weten dat ze graag een landelijke richtlijn voor handhaving zouden willen hebben.

Reactie Gelderland-Zuid

"We hebben de laatste weken nauwelijks boetes uitgeschreven", zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio Gelderland-Zuid in een reactie. "We hebben vooral de eerste maanden, dus tot en met juni, streng gehandhaafd. We vonden dat de tijd van voorlichting voorbij was. Daarna is het echt wel minder geworden, omdat we zagen dat mensen zich beter aan de regels hielden. En omdat de regels versoepeld werden."

"We handhaven nu vooral op excessen, denk aan mensen die iets organiseren of bewust niet willen luisteren. We vinden het belangrijk om mensen die bewust niet meewerken wel te bekeuren, maar we zien dat handhaving de laatste maanden minder nodig is."

Lees meer over
Coronaboete