Honderden scholen niet op orde

Ventilatie scholen niet 'coronaproof', kabinet stelt 360 miljoen beschikbaar

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Ventilatie scholen niet 'coronaproof', kabinet stelt 360 miljoen beschikbaar
RTL

Nog maar 38 procent van de onderzochte schoolgebouwen voldoet aan de wettelijke ventilatienormen, terwijl de winter voor de deur staat. Het RIVM heeft ventilatienormen opgesteld om de kans op coronabesmettingen in de klas zo laag mogelijk te houden. Het kabinet stelt 360 miljoen beschikbaar voor de basis- en middelbare scholen.

Alle 9331 schoolgebouwen in Nederland moesten uiterlijk vandaag laten weten of het ventilatiesysteem in hun schoolgebouw 'coronaproof' is. Minister Arie Slob (Onderwijs) heeft daarvoor speciaal een Landelijk Coördinatieteam Ventilatie op Scholen (LCVS) opgericht. 

Maar lang niet alle scholen hebben duidelijkheid of ze hun zaken op orde hebben.

Prettige lucht in de klas

De resultaten van 3137 schoolgebouwen zijn nu binnen. Bij de helft van de scholen loopt het onderzoek nog, of kon het nog niet uitgevoerd worden. 

De commissie onder leiding van voorzitter Doekle Terpstra constateert dat nog maar 38 procent van de gebouwen (2678 locaties) voldoet aan de normen van prettige lucht in de klas. Zeker 11 procent van de scholen voldoet nog niet; het gaat dus om honderden scholen. 

Wanneer moet dat raam nou open? Ventileren in strijd tegen corona
Lees ook

Wanneer moet dat raam nou open? Ventileren in strijd tegen corona

Aanpassingen doen

Scholen die nieuwbouw hebben, doen het relatief het beste. Aanpassing van oude gebouwen is relatief duur. Gemeenten dragen daarvoor de grootste financiële verantwoordelijkheid. 

Welke aanpassingen nog gedaan moeten worden om de boel op rode te krijgen, verschilt per school. Er is een handleiding waar scholen gebruik van kunnen maken. 

Mondkapje in de supers? 'Ik vind het geen enkel probleem'

Verplicht om aanpassingen te doen

De scholen die nog niet aan de normen voldoen zijn verplicht dit aan te pakken, stelt minister Slob. "Dan kunnen leerlingen zich goed concentreren en leraren in een prettige omgeving hun werk doen", stelt de minister. 

Als een school de ventilatie niet op orde krijgt, is het niet het advies van de GGD's om de school te sluiten. Het is ook niet de bedoeling dat leerlingen in Siberische omstandigheden in de klas gaan zitten. "We gaan geen kinderen met een sjaal en een muts in de klas zetten. Er zijn genoeg concrete handreikingen geboden zodat scholen die frisse omgeving kunnen waarborgen", zei Terpstra. 

Extra maatregelen 

Zo kunnen scholen zelf allerlei simpele maatregelen nemen, zoals bijvoorbeeld ramen en deuren vaker openen. En roosters schoonmaken en controleren. Ook kunnen scholen een CO2-meter installeren. "Gaat het lichtje op rood, dan kan er een raam worden opengezet."

Het RIVM liet eerder al weten dat ventilatie 'noodzakelijk' is voor een gezond binnenklimaat. "Het helpt ook om de overdracht van luchtweginfecties, zoals COVID-19 te beperken", aldus het RIVM. 

Andere peiling 

Ook de Algemene Vereniging Schoolleiders liet een peiling houden: De ventilatie op ongeveer de helft van alle schoolgebouwen in Nederland voldoet volgens die peiling niet of slechts gedeeltelijk aan de eisen conform het bouwbesluit. Dat maakte de bekend op basis van een peiling onder 643 schooldirecteuren.

"Het verbaast ons zeker niet. Natuurlijk zijn er scholen die in een mooi of nieuw gebouw zitten, maar heel veel scholen moeten het doen met een oud en gedateerd gebouw", aldus AVS-voorzitter Petra van Haren.