SGP-wethouder: 'In het huwelijk volgt de vrouw haar man, maar in de politiek niet'

Ze weet dat er SGP'ers zijn die er moeite mee hebben dat vrouwen een carrière willen opbouwen, maar Paula Schot (27) laat zich daar niet door tegenhouden. Ze wordt wethouder in Schouwen-Duiveland, een primeur voor de SGP. "Ik heb mooie reacties gehad, en ja, ook van Kees van der Staaij. Mijn man gaat nu minder werken."
Haar telefoon maakt al de hele dag overuren. 'Ik krijg eigenlijk alleen maar warme reacties", zegt de 27-jarige Paula Schot. "Van der Staaij wenste mij wijsheid en Gods zegen toe. Daar ben ik hem heel dankbaar voor."
Schot verhuist binnenkort van Gouda naar het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland, terug naar haar geboortegrond.
Gevoelig
Vrouwen en de SGP, het is al jaren een lastig huwelijk. Dat weet Schot ook. Hoe ze daarmee omgaat? "Ik weet waar de gevoeligheid vandaan komt, dat helpt. Het is goed dat mensen zich uitspreken. Ik respecteer dat. Ik wil daar vooral open ingaan en het gesprek met mensen aangaan. Blijven praten is belangrijk."
Vanaf de oprichting van de SGP in 1918 was het voor vrouwen onmogelijk zich voor de partij verkiesbaar te stellen. Na jarenlange procedures veranderde dat en paste de partij haar vrouwenstandpunt aan. De landelijke bestuursfuncties in de SGP worden nog altijd hoofdzakelijk door mannen vervuld, maar vrouwen zijn welkom in de lokale en landelijke politiek.

Op de vraag van RTL Nieuws naar een formele reactie van Van der Staaij op de stap van Schot zegt een woordvoerder dat de partijleider 'Paula heel veel sterkte en wijsheid heeft toegewenst'. "En daar wil hij het graag bij laten."
Gezin is het belangrijkste
De 27-jarige Schot, moeder van twee kinderen, is helder: "Mijn gezin is het allerbelangrijkste. Mijn man Bas, die een eigen onderneming heeft, gaat minder werken."
“In het huwelijk volgt de vrouw de man, als je er samen niet uitkomt. De bijbel omschrijft dat heel mooi. De man heeft ook de duidelijke opdracht meekregen goed te zijn voor zijn vrouw. De politiek is niet als een huwelijk; ik ben dus ten opzichte van mijn mannelijke collega’s gelijk."
God leidt
Schot is geboren en getogen op Schouwen-Duiveland. "Ik zag die vacature en heb gewoon gesolliciteerd. Ik ben ontzettend dankbaar dat ik het ben geworden. Terug naar mijn geboortegrond, waar mijn familie woont. Dat dingen zo mooi samenkomen, zie ik ook als iets waarin God mij leidt."
God staat centraal in haar leven. Normaal gaat Schot twee keer op zondag naar de kerk. Dat ze dat nu niet kan vanwege de coronacrisis voelt als een groot gemis. Ze is tegen abortus, ze draagt geen broeken "En al helemaal niet op zondag", lacht ze. "Mijn rokken zijn zowel lang als kort."
Haar belangrijkste missie als wethouder? "Hoe gaan we voorkomen dat jongeren wegtrekken uit Zeeland? Ik wil me inzetten om te investeren in onderwijs en banen zodat het aantrekkelijker blijft voor jongeren om te blijven."
Zelf trok ze wel weg uit het Zeeuwse. Om te studeren in Amsterdam, communicatiewetenschappen. Ze sloot zich ook aan bij de jongerenpartij. "Daardoor groeide mijn liefde voor de politiek verder. "
Meer vrouwen in de politiek
Of ze landelijke ambities heeft en we haar ooit terugzien in de landelijke politiek? "Niet per se. Ik denk juist dat je regionaal veel meer kunt bereiken."
En ze zet deze stap niet om meer vrouwen in de politiek te krijgen. "Er zijn heel veel SGP-vrouwen die werken. Vrouwen moeten doen waar ze zich prettig bij voelen. Dat is het belangrijkste."