VVD en CDA willen aanwijzing

Minister Ollongren wil Utrecht niet dwingen huizen te bouwen in Rijnenburg

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Minister Ollongren wil Utrecht niet dwingen huizen te bouwen in Rijnenburg
RTL

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken voelt er niets voor om Utrecht te dwingen duizenden woningen te bouwen in de polders Rijnenburg en Reijerscop. Zo'n zware maatregel is volgens haar nu niet nodig, omdat zowel de stad als de provincie hebben toegezegd dat ze de komende jaren zullen zorgen voor voldoende alternatieve bouwlocaties.

De minister zei dit vanavond bij de behandeling van de woonbegroting in de Tweede Kamer. De regeringspartijen CDA en VVD dienden een motie in, waarin ze eisen dat de minister Utrecht een zogenoemde aanwijzing geeft. 

Utrecht wil in de polders Rijnenburg en Reijerscop een energielandschap aanleggen. Dat moet bestaan uit acht kolossale windturbines (235 meter hoog) en 230 hectare zonnepanelen. Het college van burgemeester en wethouders heeft vorige week besloten dat er zeker de eerste vijftien jaar geen woningen worden gebouwd.

Kamer wil Utrecht dwingen snel 25.000 huizen te bouwen
Lees ook

Kamer wil Utrecht dwingen snel 25.000 huizen te bouwen

VVD-Kamerlid Koerhuis noemde in het debat over de woonbegroting de Utrechtse bouwplannen 'boterzacht'. Stad en provincie staan volgens hem jaar na jaar onderaan als het gaat om het ontwikkelen van plancapaciteit voor woningen. Daarom vindt hij het noodzakelijk dat de minister nu wel in actie komt. 

Dat geldt ook voor CDA-Kamerlid Julius Terpstra. Volgens hem moeten alle grote locaties, zoals de Utrechtse polders, worden benut om in de komende tien jaar een miljoen huizen te kunnen bouwen. Dit om te voorkomen dat het tekort aan woningen nog verder oploopt dan de huidige 330.000. De polders bij Utrecht liggen volgens Terpstra zo centraal dat woningzoekenden uit de hele Randstad er gehuisvest kunnen worden.

Toekomst

Minister Ollongren stelt dat de polders nu nog niet nodig zijn voor woningbouw. Utrecht sluit volgens haar niet uit dat er in de toekomst wel kan worden gebouwd.

De Tweede Kamer stemt volgende week dinsdag over de motie van VVD en CDA.

Lees meer over
Kajsa OllongrenJulius TerpstraDaniel KoerhuisMinisterie van Binnenlandse zaken en KoninkrijksrelatiesWoningmarktBouwNederlandGemeente Utrecht