Geen advies meer

Mondkapjesplicht gaat morgen dan toch écht in: boete is 95 euro

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© AFPMondkapjesplicht gaat morgen dan toch écht in: boete is 95 euro
RTL

Negen maanden na de uitbraak van het coronavirus krijgen we in Nederland dan toch echt een mondkapjesplicht. De Tweede Kamer had tot vorige week de tijd om een stokje te steken voor de nieuwe coronamaatregel, maar deed dat niet. Wie vanaf morgen, 1 december, geen mondkapje draagt in publieke binnenruimtes kan een boete krijgen van 95 euro.

Nu is het nog een dringend advies, maar vanaf morgen kom je er niet meer mee weg als je in een publieke binnenruimte géén mondkapje draagt. Dat geldt voor iedereen vanaf 13 jaar.

'De hemel niet zien'

Publieke binnenruimtes zijn alle ruimtes waarbij je 'de hemel niet kunt zien'. Denk aan: winkels, musea, restaurants, theaters en concertzalen. Maar ook stations en luchthavens. Als je in zo'n ruimte bent: mondkapje op. Zit je op een stoel, dan mag het kapje af. Ga je tussendoor even naar het toilet, dan moet het mondmasker weer op.

Voor wie het vergeten is: de niet-medische mondkapjes moeten zowel de mond als neus bedekken. Ook in het onderwijs moet het mondkapje op als leraren en leerlingen door het gebouw lopen. Tijdens de les mag-ie weer af. 

Mondkapjesplicht op komst: maar mag een spatkap ook?
Lees ook

Mondkapjesplicht op komst: maar mag een spatkap ook?

Uitzonderingen

Er zijn wel uitzonderingen. Sekswerkers en iedereen die een gebedshuis bezoekt, hoeven geen mondkapje op. En ook op werk in kantoren is een mondkapje niet verplicht, maar werkgevers kunnen wel regels opstellen.

Ook huisartsen en fysiotherapeuten zijn uitgezonderd van de plicht.

De verplichting geldt ook niet voor mensen die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen. En het hoeft ook niet te worden gedragen bij het sporten, acteren, muzikale repetities of optredens en het geven van interviews op radio en tv.

De pas afsnijden

Vorige week kon de Tweede Kamer nog een stokje steken voor de invoering van de plicht. De Partij voor de Dieren en Kamerlid Wybren van Haga hadden nog wel moties ingediend om de mondkapjesplicht de pas af te snijden, maar die kregen onvoldoende steun.

Wel had de Kamer nog zorgen over de praktische uitvoering van de plicht. Zo wilde SP-Kamerlid Maarten Hijink weten wanneer die weer kan worden opgeheven. Ook moeten er 'eenduidige ondersteuning en regels' komen voor mensen die geen mondkapje kúnnen dragen vanwege een beperking of ziekte, vindt Hijink.

Zeker drie maanden

Beide voorstellen werden gesteund door een meerderheid van de Kamer. De mondkapjesplicht gaat in ieder geval voor drie maanden gelden. In het openbaar vervoer is een mondkapje al maanden verplicht: de vervoerbedrijven konden dat gewoon opnemen in hun huisregels.

FNV wil dat mensen met een laag inkomen gratis mondkapjes krijgen, want mondkapjes kosten al snel een euro per stuk en niet iedereen heeft dertig euro in de maand over.
Lees meer over
CoronabesmettingenMondkapje