Aanpak coronavirus

Kabinet: proef voor cultuur en sport, plan voor jongeren, strengere maatregelen mogelijk

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / Bart MaatKabinet: proef voor cultuur en sport, plan voor jongeren, strengere maatregelen mogelijk
RTL

Als het het aantal ic-opnames blijft stijgen, is het mogelijk dat er strengere maatregelen komen vóór de kerst. Dat zei premier Rutte op zijn persconferentie over de aanpak van het coronavirus. "We mogen er niet voor weglopen als dat nodig zou zijn", aldus de premier.

"Het gaat echt niet goed. Niet met de besmettingscijfers en niet in de ziekenhuizen", zei Rutte.

Tweesprong

Volgens Rutte staan we nu op 'een tweesprong': óf de cijfers gaan voor ons de goede kant op, waardoor mogelijk vanaf half januari wel het benodigde aantal ic-opnames wordt bereikt, óf de cijfers stijgen en er komen strengere maatregelen. Om het de goede kant op te buigen kan men de kerstperiode benutten door thuis te blijven en zich aan de regels te houden.

De premier kwam ook met een proef met theatervoorstellingen voor meer publiek in januari. Ook wordt gekeken naar het toelaten van grotere groepen supporters bij lokale voetbalwedstrijden. Uit het experiment moet blijken wat ervoor nodig is om dit soort gebeurtenissen door te laten gaan: of er meer kan als er getest wordt en wat in de praktijk haalbaar en verantwoord is, aldus de premier.

Kabinet gaat groepsgrootte niet vergroten tijdens kerst, blijft maximaal 3 gasten
Lees ook

Kabinet gaat groepsgrootte niet vergroten tijdens kerst, blijft maximaal 3 gasten

Activiteiten voor jongeren

Verder komt er extra geld voor jongeren 'met een plan' voor speciale activiteiten, zoals een theatervoorstelling of het maken van een film. "Ook gaat het OMT onderzoeken of de leeftijdsgrens bij trainingen voor teamsporten opgerekt kan worden naar 27 jaar. Nu is dat 18 jaar."

Voor de persconferentie was al duidelijk geworden dat het aantal bezoekers dat je thuis mag ontvangen tijdens de feestdagen ongewijzigd blijft op 3. Er lagen voorstellen om het aantal toegestane gasten thuis te verhogen tot 4, 5 of 6 personen, maar vanwege het oplopende aantal besmettingen is een dergelijke versoepeling volgens het kabinet niet verstandig.

Vaccineren in verpleeghuizen

Het plan om ouderen in verpleeghuizen als eerste te vaccineren gaat niet door, meldt NRC Handelsblad vandaag. Het RIVM en andere partijen denken dat de vaccinatie beter kan beginnen met het zorgpersoneel.

Na het uitbreken van de coronapandemie startten verschillende bedrijven met het ontwikkelen van een vaccin. We zijn nu bijna een jaar verder, Europa heeft miljoenen doses aangekocht van zes verschillende vaccins. Maar hoe werken die eigenlijk?

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Lees meer over
Mark RutteHugo de JongeCoronabesmettingenCoronacrisis in NederlandCoronavirusCoronamaatregelenHorecaKerstmisOud & NieuwNieuwjaar