Aanpak coronavirus

Kabinet verwacht bijna 22 miljoen vaccins in eerste halfjaar van 2021

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© GettyKabinet verwacht bijna 22 miljoen vaccins in eerste halfjaar van 2021
RTL

Het kabinet gaat ervan uit dat Nederland in het eerste halfjaar van 2021 21,7 miljoen coronavaccins krijgt geleverd van verschillende farmaceuten, staat in een brief die vannacht door minister De Jonge aan de Tweede Kamer is gestuurd.

In het eerste kwartaal gaat het om 7,7 miljoen vaccins, in het tweede kwartaal om 14 miljoen. Bijna de helft van de ruim 21 miljoen vaccins is afkomstig van producent AstraZeneca. Al deze aantallen zijn onder het voorbehoud dat de vaccins eerst nog moeten worden goedgekeurd door de Europese medicijnautoriteit EMA.

4 januari

Het eerste vaccin dat eventueel wordt goedgekeurd door EMA is dat van farmaceut Pfizer/BioNTech. Naar verwachting wordt daar eind december een uitspraak over gedaan. De uitlevering zal dan plaatsvinden in de eerste week van januari. Daarmee zou het beginnen met vaccineren in de week van 4 januari, waarmee minister De Jonge eerder rekening hield, lastig kunnen worden.

Nederland krijgt naar verwachting in de eerste week van januari veel minder doses van het Pfizer-vaccin dan aanvankelijk gedacht. Werd er door het kabinet eerst van uitgegaan dat Nederland één miljoen doses zou krijgen, gisteren werd bekend dat Pfizer in de eerste week van januari 'slechts' 507.000 doses kan leveren.

Vervoer coronavaccins dreigt spaak te lopen
Lees ook

Vervoer coronavaccins dreigt spaak te lopen

Slagen om de arm

Ook het vaccin van producent Moderna kan in januari worden geleverd, verwacht De Jonge. Daar gaat het in het eerste kwartaal nog om 400.000 vaccins en in het tweede kwartaal om ruim 1,3 miljoen vaccins.

In de brief over de vaccinatiestrategie houdt De Jonge dan ook veel slagen om de arm. Zo kunnen alle leveringsafspraken met fabrikanten nog veranderen en is alles afhankelijk van de goedkeuring door de EMA. Daarnaast is ook nog onbekend welke vaccins het beste werken bij welke doelgroepen.

Doelgroepen

Als eersten worden de zorgmedewerkers van verpleeghuizen ingeënt. Daarna volgen de medewerkers uit de gehandicaptenzorg en thuiszorg. Er wordt ook zo snel mogelijk begonnen met het inenten van bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking.

Zij krijgen waarschijnlijk een vaccin van het bedrijf Moderna. Dat vaccin hoeft niet zoals dat van Pfizer op een heel lage temperatuur bewaard worden.

Na het uitbreken van de coronapandemie startten verschillende bedrijven met het ontwikkelen van een vaccin. We zijn nu bijna een jaar verder, Europa heeft miljoenen doses aangekocht van zes verschillende vaccins. Maar hoe werken die eigenlijk?

'Veel onzekerheden'

Politiek verslaggever Marieke van de Zilver wijst dan ook op de onzekerheden waarmee in de brief rekening wordt gehouden. "We zitten natuurlijk allemaal te wachten op goed nieuws over de vaccins, maar er zijn nog heel veel onzekerheden. Gisteren werd bijvoorbeeld al bekend dat Pfizer in januari de helft minder vaccins kan leveren dan eerder gemeld."

"Andere farmaceuten, zoal AstraZeneca en Janssen, hebben hun testfase nog niet eens afgerond. Hoe goed hun vaccins werken, of voor wie ze geschikt zijn, is nog onduidelijk. Voor de vaccins geleverd worden, moet er dus nog wel een aantal stappen doorlopen worden. Minister De Jonge schetst nu het verwachte beeld op basis van wat de farmaceuten ons vertellen, maar of zij hun eigen schema's gaan halen is echt nog maar de vraag. Het is duidelijk dat er volgend jaar een groot aantal vaccins naar Nederland zal komen, maar wanneer precies, blijft afwachten."

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
PfizerAstrazenecaCoronavaccinCoronabesmettingenCoronavirusCoronacrisis in Nederland