Er valt wat te kiezen: deze 37 partijen doen mee aan Tweede Kamerverkiezingen

Een recordaantal partijen doet mee aan de Tweede Kamerverkiezingen: 37 partijen. Zij hebben een geldige kandidatenlijst ingeleverd, meldt de Kiesraad, die verantwoordelijk is voor het organiseren van de verkiezingen.
Het is het hoogste aantal in bijna honderd jaar. In 1922 was het voor het laatst dat er meer partijen meededen.
In 2017 deden er uiteindelijk 28 partijen mee aan de Tweede Kamerverkiezingen. Nu zijn dat er dus negen meer, meldt de Kiesraad.
Niet in heel Nederland
Niet op alle partijen kan overal in Nederland gestemd worden. Nederland is verdeeld in 20 kieskringen, in elke kieskring moet een partij dertig ondersteuningsverklaringen inleveren. Inwoners kunnen alleen stemmen op partijen die in hun kieskring meedoen.
Twintig partijen doen in alle kieskringen mee. Nog eens zes partijen doen in heel Nederland mee, maar niet in de kieskring op Bonaire.
Deze partijen doen mee:
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Eindstreep
Eerder werd al bekend dat er 41 partijen willen meedoen aan de verkiezingen. Maar niet alle partijen haalden de eindstreep. Dat komt omdat er ondersteuningsverklaringen of andere documenten niet in orde waren.
Om aan de verkiezingen te mogen meedoen, moeten nieuwe partijen ook een waarborgsom betalen van 11.250 euro.
De ondersteuningsverklaringen en de waarborgsom zijn alleen verplicht voor partijen die bij de vorige verkiezingen geen zetel hebben gehaald.
Anders door corona
Het stemmen gaat dit jaar vanwege corona anders dan andere jaren. Vanwege de coronacrisis zijn de Kamerverkiezingen dit jaar over drie dagen gespreid: 15, 16 en 17 maart. Zeventigplussers kunnen gebruikmaken van briefstemmen.
En je mag deze keer niet maximaal twee, maar drie gevolmachtigde stemmen inleveren.
Politiek verslaggever Fons Lambie legt het in deze video allemaal uit:
Vrijwel alle partijen willen dat de verkiezingen in maart doorgaan ondanks de coronacrisis. Wel wilden sommige partijen, waaronder de PVV, weten of briefstemmen extra risico's met zich meebrengt, omdat het bijvoorbeeld fraudegevoeliger zou zijn.
Volgens minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) zijn die extra risico's er, maar zijn die acceptabel en wegen ze op tegen de nadelen van het uitstellen van de verkiezingen.
Frits Wester: 'Als het moet, dan kan het uitgesteld worden'
Als de verkiezingen vanwege corona onverhoopt toch uitgesteld moeten worden, dan kan daartoe tot vlak voor 17 maart besloten worden, zegt politiek commentator Frits Wester:
"De zittingsduur van de Tweede Kamer en de verkiezingsdatum zijn vastgelegd in de Kieswet. Via een noodwet kan het kabinet die buiten werking stellen. De behandeling daarvan in Tweede en Eerste Kamer kan in een paar dagen gepiept zijn. Fraai is dat natuurlijk niet, vanwege de hele organisatie en daarmee gepaard gaande kosten. Maar als het moet, kan het op het laatste moment."