Tijdelijk gestopt

Problemen met blaastest: 'Door verkeerde uitslag heb ik geliefden in gevaar gebracht'

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© ANPProblemen met blaastest: 'Door verkeerde uitslag heb ik geliefden in gevaar gebracht'
RTL

Het testen op corona met een blaastest is tijdelijk gestopt omdat een handjevol mensen een verkeerde testuitslag kreeg. Marjan Olfers was één van hen. De blaastest gaf een negatieve uitslag, maar nadat ze met een ambulance naar het ziekenhuis was gebracht, bleek ze toch corona te hebben. "Ik heb mensen, onder wie mijn man en dochter, onnodig in gevaar gebracht."

Olfers, hoogleraar sport en recht, werd anderhalve week geleden plotseling heel ziek. Vorige week dinsdag liet ze zich testen bij de Amsterdamse GGD, locatie Buikslotermeer. "Ik dacht dat ik een normale coronatest zou krijgen, maar het werd een blaastest. Die werd daar sinds kort afgenomen", vertelt ze vanuit haar bed. 

Mondstukje en blazen

Ze moest haar mond aan het mondstukje zetten en vijf keer blazen. "Ik kreeg meteen de uitslag. Negatief. Wat was ik blij." Maar twee dagen later kreeg Olfers bijna geen adem meer. Doodziek was ze. "En ook doodsbenauwd." Ze belandde met een ambulance in het Amsterdamse ziekenhuis BovenIJ. "Daar werd ik weer getest. Wat bleek? Toch corona."

Geen enkele test is 100 procent betrouwbaar, dat snapt Olfers. "Maar als je een verkeerde uitslag krijgt, en ik ben overtuigd dat dat is gebeurd, dan is het echt heel vervelend. Bovendien is dit bij meer mensen gebeurd. Ik heb een man van boven de 70 en een dochter die chronisch ziek is. Omdat ik dacht geen corona te hebben, heb ik hen onbewust in gevaar gebracht."

Minister De Jonge doet een coronablaastest in Amsterdam.© ANP
Minister De Jonge doet een coronablaastest in Amsterdam.

Gestopt met de test

De GGD Amsterdam liet dit weekend weten tijdelijk te stoppen met de blaastest vanwege verkeerde testuitslagen. De test werd op twee GGD-locaties in de hoofdstad gebruikt, maar het is de bedoeling om de ademtest landelijk uit te rollen.

Dat mensen een verkeerde uitslag hebben gekregen, noemt een GGD-woordvoerder 'ontzettend vervelend.' "We hebben nu zo'n duizend keer tests via de blaastest uitgevoerd en drie mensen hebben een verkeerde uitslag gekregen. Dat was voor ons reden om tijdelijk te stoppen met deze test."

RTL Nieuws bracht dat dit nieuws afgelopen weekend naar buiten. Daarna hebben zich geen nieuwe gevallen gemeld, zegt de GGD-woordvoerder. "Maar hoeveel mensen in totaal een verkeerde uitslag hebben gekregen, weten we niet. Niet iedereen meldt zich."

Meerdere mensen 

Olfers heeft de GGD ook niet ingelicht over haar foute testuitslag: "Ik weet dat dit meerdere mensen is overkomen. Mijn behandelend arts in het ziekenhuis vertelde me dat er al meerdere patiënten bij hen bekend waren met een verkeerde uitslag door de blaastest." 

Het Amsterdamse BovenIJ-ziekenhuis kan geen aantallen geven. "Wij testen standaard alle mensen die binnenkomen via de spoedeisende hulp. En houden dat verder niet bij", zegt een woordvoerder. 

Menselijke fout

Wat er misgaat? De GGD houdt het op een menselijke fout. "Er gaat iets mis in het afnameproces. We verwachten deze week meer duidelijkheid en dan hopen we snel weer met de blaastest te kunnen gaan testen."

Olfers vindt dat gek. "Het afnemen van die test is supersimpel. Ik moest mijn mond aan dat apparaat zetten en een paar keer blazen. Wat kan daar misgaan?"

Ziek en benauwd

Haar angst om geliefden te besmetten, is gelukkig niet uitgekomen. "Mijn man en dochter hebben godzijdank nog geen klachten. Maar als ik eerder wist dat ik corona had, had ik direct actie kunnen ondernemen."

Ze voelt zich nog altijd ziek en benauwd. "Maar het gaat gelukkig de goede kant op. Al gaat het langzaam."

Testen op corona, daar hangt een prijskaartje aan.
Lees meer over
Hugo de JongeGGDCoronamaatregelenCoronatestLink in bio