Geen vertrouwen

Slachtoffers toeslagenaffaire in brandbrief: Rutte moet opstappen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPSlachtoffers toeslagenaffaire in brandbrief: Rutte moet opstappen
RTL

Slachtoffers van de toeslagenaffaire mengen zich in de discussie over de positie van premier Mark Rutte. In een brief aan de Tweede Kamer eisen ze dat hij opstapt.

Premier Mark Rutte overleefde donderdag met moeite een Kamerdebat, maar de vertrouwenscrisis is hij nog niet te boven. Vanochtend lieten politieke jongeren al van zich horen: ze willen niet dat het kabinet-Rutte IV er komt.

En slachtoffers van de toeslagenaffaire hebben een brandbrief gestuurd naar de Tweede Kamer. Naast het opstappen van Rutte, willen ze dat een oplossing van de toeslagenaffaire een centrale rol krijgt in de formatie.

Politieke jongeren doen oproep: kabinet met Rutte géén optie
Lees ook

Politieke jongeren doen oproep: kabinet met Rutte géén optie

Rutte moest zich in het debat verantwoorden, omdat hij zich tijdens een verkenningsgesprek uitgelaten bleek te hebben over de positie van kritisch CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Uiteindelijk gaf Rutte toe dat hij over Omtzigt had gepraat, maar dat hij het was vergeten.

De oppositie diende een motie van wantrouwen in. Zijn beoogde coalitiepartners D66 en CDA kwamen met een motie van afkeuring, die door de hele Kamer behalve de VVD werd gesteund.

Derya moest door de toeslagenaffaire gedwongen haar huis verkopen. Daardoor heeft ze een restschuld van 100.000 euro.

Omtzigt was begin dit jaar kritisch op het kabinet over de compensatie van de gedupeerden van de toeslagenaffaire. Volgens hem gaat die te langzaam: slechts 2 procent van de slachtoffers heeft na ruim een jaar financiële hulp van de regering gekregen, zei hij in een debat.

De gedupeerden vinden dat de grootste partijen te weinig verantwoordelijkheid nemen voor de affaire. "Rutte moet opstappen, maar dat is niet genoeg. Wij hebben na afgelopen week weinig vertrouwen in de VVD, CDA en D66. De partijen sturen aan op het monddood maken van parlementariërs als Omtzigt", schrijven ze.

De CDA'er speelde vorig jaar een centrale rol in het blootleggen van de toeslagenaffaire. Tienduizenden mensen werden onevenredig hard aangepakt en ten onrechte aangemerkt als fraudeur door de Belastingdienst, vaak met rampzalige gevolgen voor hun persoonlijke leven. Ook bleek er strenger te worden gecontroleerd bij mensen met een dubbel paspoort.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Kabinet zonder VVD?

Er moet een nieuw kabinet komen. Maar uit welke partijen dat moet gaan bestaan, is nu de grote vraag. Een kabinet zonder VVD is nagenoeg onmogelijk, maar veel partijen zeggen Rutte niet meer te vertrouwen.

Vandaag begint de zoektocht naar een informateur, die het formatieproces vlot moet trekken. De Tweede Kamer had besloten om de verkenners aan de kant te zetten, omdat ze in de ogen van het parlement te dicht op de politiek zitten.

Alle partijen met uitzondering van de VVD, het CDA en D66 hebben op een of andere manier hun vertrouwen in de demissionair premier opgezegd, maar Rutte is als leider van de grootste partij niet van plan een stap terug te zetten. Hij heeft 1,9 miljoen stemmen gekregen.

Lees meer over
Mark RutteVVDToeslagenaffaire BelastingdienstKabinetsformatie