Wel of niet versoepelen? Kabinet staat voor helse opgave
Kan het kabinet de coronaregels vanaf 21 april versoepelen? Het is dé vraag die de komende dagen voorligt. Minister Grapperhaus geeft toe dat 'de wil er zeker is'. Maar ziekenhuizen reageren stomverbaasd op mogelijke versoepelingsplannen. En dat begrijpt minister De Jonge. Hij belooft vandaag: "We gaan geen domme dingen doen."
Zondag komen het kabinet en deskundigen bij elkaar in het Catshuis om te praten over de plannen. Dinsdag hakt het de knoop door en is er om 19 uur een persconferentie. Dan horen we hoe het na 21 april verder zal gaan.
Stappen zetten
Demissionair minister Ferd Grapperhaus zei eerder deze week dat 'er vanaf 21 april echt stappen zullen worden gezet.' Over de avondklok wordt dit weekend zeker gesproken, zei hij vanochtend. Al is het maar omdat de druk op de handhavers - die er op moeten toezien of regels worden nageleefd - enorm is.
Maar gaat die avondklok er na tweeënhalve maand ook af? En gaan die terrassen open, zoals veel burgemeesters willen? Het zijn vragen waar het kabinet zich de komende dagen over zal buigen. Vandaag is het OMT - het team van deskundigen- bij elkaar om advies uit te brengen. Minister De Jonge noemde dat advies 'doorslaggevend.'
Openingsplan
Het kabinet werkt aan een breed openingsplan, zo kwam eerder deze week via RTL Nieuws naar buiten. De eerste mogelijke versoepelingen in dat plan zijn het openen van de terrassen en winkels op 21 april. Volgens die plannen wordt de avondklok opgeheven en de huidige bezoekregeling verruimd.
Eerder deze week pleitten de burgemeesters van de vier grote steden, onder wie de Amsterdamse burgemeester Halsema voor heropenen van de terrassen:
Daar is dus in het kabinetsplan naar geluisterd. Maar het zijn slechts plannen, wordt benadrukt. "Het is zeer de vraag of het kabinet daadwerkelijk met het hele versoepelingsplan komt", zegt politiek commentator Frits Wester. "Misschien wel met plannen maar nog niet met de datum van 21 april. Dat zou zomaar te vroeg kunnen zijn. Want de grootste nachtmerrie is, zo valt te horen, nu versoepelen en dan na een paar weken weer strenger moeten worden. Dan breekt echt de pleuris uit."
Verbijstering
De ziekenhuizen reageerden met verbijstering op het openingsplan. De koepelorganisatie van ziekenhuizen snapt niet dat een openingsplan wordt overwogen terwijl de bezetting op de ic's nog steeds blijft toenemen en een groot deel van het ziekenhuispersoneel nog niet is gevaccineerd.
"We zijn verbijsterd om dat te horen", zei een bestuurslid. "De druk op de zorg is ongelooflijk hoog."
Premier is voorzichtig
En ook demissionair premier Rutte toonde zich deze week voorzichtig. "We zouden heel graag bij de terrassen, de winkels en horeca weer wat mogelijk maken", zei Rutte. "Maar dan moet het wel kunnen. En de eerste vraag is, is die ruimte er?", zei hij tegen RTL Nieuws.
De cijfers baren de premier nog altijd zorgen. De afgelopen 24 uur werden 7716 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Voor het eerst in een week loopt het gemiddelde op. Het R-getal ligt rond de 1 en er liggen ruim 2550 mensen in het ziekenhuis.
We doen geen domme dingen
Ook De Jonge begrijpt dat 'er met een flinke frons in de ziekenhuizen wordt gekeken naar iedereen die mijmert om op heel korte termijn te versoepelen'. "Want het is in de ziekenhuizen zwaar en druk. Dus: hoezo versoepelingen? Ik snap die zorg", zei hij vanochtend.
De Jonge beloofde: "De ziekenhuizen mogen van ons verwachten, dat we in het zicht van de haven geen domme dingen doen."
Nadenken over de stappen
Volgens de coronaminister moet het kabinet wél nadenken hoe in stappen de samenleving weer open kan, nu steeds meer mensen gevaccineerd zijn of al corona hebben gehad. "We zien dat de curve in de derde golf lager is. De samenleving heeft ook behoefte aan perspectief."
Maar vooruitlopen op dinsdag wil hij nog niet: "Of we een stap kunnen zetten dinsdag én welke dat dan zou zijn, hangt af van het OMT-advies."
Frits Wester: snel versoepelen is uiterst onzeker
"Iedereen wil zo graag van alles", zegt politiek commentator Frits Wester. "De samenleving is het zat en wil weer meer vrijheden. De horeca, de sportscholen, de buitensporters, theaters, iedereen wil weer aan de slag. En politiek en bestuurders willen niets liever dan daar gehoor aan geven en perspectief bieden. Optimistische plannen liggen dan ook klaar en wat zouden ze die dinsdag op de persconferentie graag presenteren."
Maar daar tegenover staan de waarschuwingen van de deskundigen waar het kabinet op vaart, zegt Wester. "De besmettingscijfers stijgen weer en de ziekenhuizen liggen nog overvol. Het is dan ook zeer de vraag of het kabinet daadwerkelijk met het hele versoepelingsplan komt aanstaande dinsdag. Misschien wel met plannen maar nog niet met de datum van 21 april. Dat zou zomaar te vroeg kunnen zijn."