Begroting voor komend jaar

Miljoenen voor wijkagenten en onderwijspersoneel: 'Hard nodig, verdien 2500 euro per maand'

Door Agnes de Goede··Aangepast:
Miljoenen voor wijkagenten en onderwijspersoneel: 'Hard nodig, verdien 2500 euro per maand'
RTL

Het demissionaire kabinet trekt de portemonnee voor personeel op basisscholen en wijkagenten. Er is 500 miljoen euro beschikbaar voor hogere salarissen voor onderwijzers en ander personeel op de basisscholen en 200 miljoen voor extra wijkagenten en boa's. Hoe vallen de plannen? "Mijn salaris is al jaren 2500 euro per maand en dat terwijl mijn baan alleen maar drukker is geworden."

Sharon Martens (40), basisschoollerares

2551,29 netto (inclusief reiskosten) voor 4 dagen

"Ik geef al 19 jaar les op meerdere basisscholen in de regio Nijmegen. Dat wij als leraren vaak in het nieuws komen omdat we meer geld willen, daar baal ik ook van. Voor de duidelijkheid: ik ben ontzettend trots op mijn werk.

Het is machtig mooi om de twinkeling in de ogen van die kinderen te zien. Je kunt ook echt wat voor ze betekenen en bijdragen aan hun toekomst. Maar daar hoort ook een eerlijke beloning tegenover en die is er al jaren niet."

Niet meer groeien

Als onderwijzer groeit ze al jaren niet meer in salaris. En tussen de salarissen van leraren in het basis - en middelbaar onderwijs zit een flinke kloof. Om dat gat te dichten is 900 miljoen euro nodig. Het wordt 500 miljoen euro. Een eerste, goede stap om de kloof kleiner te maken, vindt Sharon.

"De kloof is al jaren groot: enkele honderden euro's per maand scheelt het. In het basisonderwijs kun je ook heel moeilijk doorgroeien. Dat is toch gek,  want we hebben allemaal dezelfde vooropleiding. Er moet geen verschil zijn in waardering tussen een leraar die voor twintig kinderen voor een groep 3 staat, of een wiskundeleraar in een havo 4-klas."

Sharon hoopt op één belangrijk ding. "Het lerarentekort is al jaren enorm. Door betere salarissen wordt ons vak aantrekkelijker. Ik hoop van harte dat meer jongeren de komende jaren voor dit prachtige vak gaan kiezen."

Mitchell Scheers (36), wijkagent

2500 euro netto voor 5 dagen

Wijkagent Mitchell
Wijkagent Mitchell

"Natuurlijk willen wijkagenten ook meer geld. Ik verdien 2500 netto per maand voor een fulltime werkweek. Dat mag echt wel wat hoger."

Het kabinet trekt volgend jaar 200 miljoen euro uit om meer agenten en boa's aan te nemen. "Hoeveel agenten dat zijn, weet ik niet, maar dat is wel ontzettend hard nodig. De laatste jaren is de werkdruk bij de politie enorm toegenomen."

Andere diensten

"De afgelopen jaren moet ik vanwege personeelstekorten ook steeds andere diensten draaien. Zo zit ik vandaag in de meldkamer om 112-telefoontjes aan te nemen terwijl ik eigenlijk in de wijk had moeten zijn. Daardoor blijft mijn normale werk liggen."

Mitchell is al 17 jaar wijkagent. De mooiste baan die er is, vindt hij. "Als agent ben je de ogen en oren van de wijk. Je maakt alles mee. Diefstallen, huiselijk geweld, overlast. Je ontmoet zoveel mensen, iedere dag is anders. Ik ben een positief mens, maar we zijn de afgelopen jaren ook sceptisch geworden. De plannen klinken goed, maar ik denk ook: eerst zien dan geloven. De afgelopen jaren is de werkdruk alleen maar opgelopen."

2 miljard extra voor 2022 

  • 375 miljoen wordt gebruikt om de belasting op elektriciteit te verlagen. Voor gemiddeld huidhouden daalt de energierekening met zo'n  50 euro.
  • Nog eens 125 miljoen gaat naar een verlaging van de elektriciteitsbelasting voor bedrijven.
  • Nog eens 500 miljoen wordt gebruikt om de verhuurderheffing te verlagen. Dat is een belasting die verhuurders van sociale huurwoningen betalen. Met het geld dat zij overhouden moeten zij betaalbare woningen bouwen en oude huurwoningen verduurzamen.
  • Ruim 600 miljoen naar defensie, veiligheid en belastingverlaging
  • Daarbovenop trekt het kabinet 675 miljoen uit om de zorgsalarissen te verhogen.

Leenstelsel

Een grote meerderheid van de Tweede Kamer is voor het afschaffen van het leenstelsel. Het is aan een nieuw kabinet om daar een keuze in te maken. Of er compensatie moet komen voor de studenten die de afgelopen jaren een flinke schuld hebben opgebouwd, is ook aan een nieuw kabinet. Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) zegt dat daar 'een behoorlijk kostenplaatje' aan hangt.