Toeslagenaffaire

Mogelijk herbeoordeling huidige uithuisplaatsingen kinderen toeslagenouders

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPMogelijk herbeoordeling huidige uithuisplaatsingen kinderen toeslagenouders
RTL

Het kabinet kijkt of de situatie van kinderen van gedupeerde ouders in de toeslagenaffaire, die op dit moment nog uit huis zijn geplaatst, kan worden herbeoordeeld. Dat schrijft het kabinet in toelichting op de CBS-cijfers over de 1115 kinderen van toeslagenouders uit huis werden geplaatst. Demissionair premier Rutte noemde de uithuisplaatsing van de kinderen 'zeer ernstig'.

Rutte, die reageerde tijdens zijn bezoek aan een EU-top in Brussel, zei dat het kabinet de uithuisplaatsingen verder aan het uitzoeken was. "Het hele dossier is verschrikkelijk en raakt heel veel mensen persoonlijk."

1115 kinderen

Uit onderzoek van het CBS bleek eerder deze week dat tussen 2015 en 2020 ruim 1100 kinderen van ouders die gedupeerd zijn in de toeslagenaffaire uit huis zijn geplaatst. Op dit moment gaat het nog om 420 kinderen die niet thuis mogen wonen.

Het onderzoek van het CBS vond plaats in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid. De cijfers beperken zich tot de jaren 2015 tot en met 2020, omdat in 2015 de nieuwe Jeugdwet in werking trad. Maar de toeslagenaffaire speelde al ver voor die periode.

Ruim 1100 kinderen van gedupeerden toeslagenaffaire uit huis geplaatst
Lees ook

Ruim 1100 kinderen van gedupeerden toeslagenaffaire uit huis geplaatst

Hoger aantal

Het kabinet schrijft nu ook in de brief aan de Tweede Kamer dat het werkelijke aantal hoger kan liggen, omdat nog niet alle gedupeerde ouders zich hebben gemeld. Ook gaat het in het CBS-onderzoek alleen om kinderen die gedwongen uit huis geplaatst zijn. Kinderen die door hun ouders tijdelijk vrijwillig ergens anders zijn ondergebracht, zijn niet meegenomen.

"Wij vinden het verschrikkelijk als problemen met de kinderopvangtoeslag op welke manier dan ook een rol hebben gespeeld bij een uithuisplaatsing. Wij onderkennen dat financiële problemen een stapeling van andere problemen voor het gezin kunnen hebben veroorzaakt waardoor instanties uiteindelijk genoodzaakt waren over te gaan tot uithuisplaatsing van kinderen."

Het is niet duidelijk uit de cijfers van het CBS of de uithuisplaatsingen ook een direct gevolg zijn van de toeslagenaffaire.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Financiële regelingen

Het kabinet wijst erop dat er financiële regelingen zijn voor gedupeerde ouders en hun kinderen, zoals de Catshuisregeling van 30.000 euro. Gezinnen die schade hebben geleden door de uithuisplaatsingen, kunnen zich daarnaast wenden tot de Commissie Werkelijke Schade, schrijft het kabinet, die eventueel nog meer geld kan uitkeren. 

De afhandeling van schade door die commissie verloopt overigens traag, bleek al eerder. De wachttijd bij de commissie, die is opgericht voor ouders die ernstig zijn getroffen door het toeslagenschandaal, loopt nu al op tot een half jaar en de verwachting is dat die nog verder zal oplopen.

Vragen gesteld

"Specifiek voor ouders en kinderen die nu nog getroffen zijn door een uithuisplaatsing, is echter meer nodig", schrijft het demissionair kabinet. Er moet daarom een plek komen waar ouders terecht kunnen met hun vragen. Daarnaast wil het kabinet gemeenten en jeugdzorginstellingen ondersteunen bij het maken van een plan voor deze ouders en kinderen.

"Daarbij kan bekeken worden of herstel van de gezinssituatie wenselijk en mogelijk is, en in hoeverre een lopende uithuisplaatsing heroverwogen kan worden. Dit vereist per geval een individuele afweging waarbij het belang van het kind voorop dient te staan", schrijft de minister voor rechtsbescherming Sander Dekker.

'Prutswerk'

Tweede Kamerleden tonen zich ontevreden over de reactie van Dekker. "Prutswerk", twittert SP-kamerlid Peter Kwint. "Er staat niks in die brief van Dekker. Niks over waarom we niet eerder geïnformeerd werden. En niks over wat er extra gaat gebeuren om ouders te helpen."

Ook Pieter Omtzigt noemt het 'een zeer, zeer zuinige reactie van de regering'. "Deze brief roept veel vragen op. Die zullen we de regering ook stellen. De formuleringen zijn wel erg voorzichtig."

Lees meer over
Sander DekkerToeslagenaffaire BelastingdienstToeslagenwetKinderopvangtoeslag