Coronacrisis in Nederland

1,3 miljard euro steun voor bedrijven na nieuwe coronamaatregelen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP1,3 miljard euro steun voor bedrijven na nieuwe coronamaatregelen
RTL

Het kabinet trekt 1,3 miljard euro uit voor bedrijven die in de problemen komen door de strengere coronamaatregelen. Met de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) worden ondernemers ondersteund bij hun vaste bedrijfskosten in de laatste maanden van dit jaar. Ook komt er steun voor evenementen die niet kunnen doorgaan, voor de landbouwsector, de culturele sector en de sportsector.

De Tegemoetkoming Vaste Lasten geldt voor bedrijven die hun omzet met 30 procent zien dalen 'en ook aan de overige voorwaarden voldoen'.

Veruit het grootste deel van het geld gaat naar het opnieuw openstellen van de TVL. Bedrijven die de omzetdrempel halen, krijgen 85 procent van de geschatte vaste lasten vergoed.

De vastelastenregeling liep in het derde kwartaal af en was de afgelopen tijd alleen beschikbaar voor nachthoreca, maar wordt nu weer verbreed. Bedrijven kunnen onder de nieuwe voorwaarden bijvoorbeeld ook steun aanvragen als ze in het tweede en derde kwartaal van 2021 geen TVL-steun kregen.

Het kabinet trekt 1,2 miljard euro extra uit voor deze regeling.

'Zeer teleurstellende regeling' 

MKB Nederland is niet te spreken over de compensatie en noemt het zeer teleurstellend. "In de praktijk komen namelijk waarschijnlijk weinig ondernemers in aanmerking", stelt de brancheorganisatie. 

"Met drie weken maatregelen kom je nooit aan de 30 procent omzetverlies in een kwartaal." Bovendien worden alleen de vaste lasten gecompenseerd en de arbeidskosten die het grootste deel van de verliezen uitmaken niet, stelt de organisatie.

De consequenties van het beleid worden zo op het bordje van ondernemers geschoven, vindt MKB Nederland. De ondernemers pleiten ervoor alle getroffen ondernemers volledig te compenseren en willen daarnaast zo snel mogelijk alles weer open gooien zodat er geld verdiend kan worden en compensatie niet nodig is. 

Evenementen

Er komt ook steun voor de evenementensector. Van 13 november tot 4 december mogen er geen ongeplaceerde evenementen plaatsvinden. Evenementen die wel door kunnen gaan mogen maar tot 18:00 uur plaatsvinden. Daarnaast geldt er een maximale capaciteit van 1250 bezoekers per ruimte.

Voor evenementen die de overheid verbiedt, wordt de steun verhoogd naar 100 procent, zoals ook in de zomerperiode gebeurde.

Sport

Bij sportactiviteiten mogen geen toeschouwers meer aanwezig zijn. Voor professionele sportevenementen stelt het kabinet maximaal 36 miljoen euro beschikbaar ter compensatie van inkomsten uit kaartverkoop en om seizoenskaarthouders tegemoet te komen voor de periode 13 november tot 4 december.

Om bedrijven door de coronacrisis te helpen, heeft het kabinet vorig jaar een aantal steunpakketten gemaakt. Bedrijven die worden geraakt door de coronacrisis kunnen onder andere beroep doen op loonsteun (NOW) en een tegemoetkoming in vaste lasten als energiekosten en huur (TVL).

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Overheid gaf al 76,2 miljard euro uit door de coronacrisis
Lees ook

Overheid gaf al 76,2 miljard euro uit door de coronacrisis

Niet terugkeren

Een andere bekende steunmaatregel, de NOW, keert niet terug, schrijven de betrokken bewindspersonen aan de Tweede Kamer. De loonsubsidie is 'een generieke, grofmazige regeling' die niet bij het korte maatregelenpakket past. Een risico is namelijk 'dat ook werkgevers steun krijgen die reguliere omzetverliezen hebben die niet te herleiden zijn tot de nieuwe beperkende maatregelen'.

Bovendien 'kennen we op dit moment juist de situatie dat bedrijven staan te springen om arbeidskrachten en er daarnaast in bepaalde sectoren voor langere tijd of zelfs structureel juist meer of minder werk zal zijn'. De NOW zou voorkomen dat mensen besluiten over te stappen naar sectoren waar juist een groot tekort aan arbeidskrachten is, zeggen de bewindspersonen.

Tientallen miljoenen euro's worden opzij gezet voor specifieke regelingen voor de landbouw, evenementen, de culturele sector en de sport.

Afgebouwd

Die steunpakketten werden in oktober afgebouwd omdat de samenleving toen weer openging vanwege het lage aantal coronabesmettingen. Wel werd er rekening mee gehouden dat er weer nieuwe steun nodig zou zijn op het moment dat er strengere maatregelen kwamen vanwege het oplaaiende coronavirus.

De steunpakketten kostte de overheid de afgelopen 1,5 jaar tientallen miljarden euro's. De Algemene Rekenkamer berekende in juni, toen nog niet alle steunpakketten waren afgebouwd, dat er tot dat moment 76,2 miljard euro was uitgegeven in verband met de coronacrisis.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
Wopke HoekstraCoronabesmettingenCoronamaatregelenOverheidssteunOverheidsfinanciënSubsidie