Meerderheid Kamer wil verbod op gokreclames
Een meerderheid in de Tweede Kamer wil de golf aan ongerichte reclame voor online gokken aan banden leggen. Sinds de online gokmarkt op 1 oktober werd gelegaliseerd en de reclamecampagnes begonnen, wordt er veel meer gegokt en ligt verslaving op de loer, zeggen betrokkenen.
Consumenten 'worden op allerlei media bestookt met een grote hoeveelheid ongerichte reclames voor kansspelen op afstand', staat in de motie die vanavond door de Tweede Kamer werd aangenomen. Daarin wordt het kabinet gevraagd 'een verbod in te stellen op ongerichte reclames voor risicovolle kansspelen'.
"Er moet een einde komen aan de gokreclames", zegt de initiatiefnemer van de motie Michel van Nispen (SP). "Want het loopt de spuigaten uit, het vliegt ons om de oren sinds de opening van de online kansspelmarkt. Heel goed dat de Kamer het voorstel van de SP heeft gesteund: er komt een verbod op ongerichte reclames voor risicovolle kansspelen. Het verbod kan veel maatschappelijke ellende voorkomen."
Grote toename
Sinds de opening van de online kansspelmarkt is er een grote toename van het aantal uren dat mensen doorbrengen op online goksites, zeggen de Kamerleden die de motie indienden. Dat was niet het doel van het legaliseren van online kansspelen, stellen ze, maar is nu in feite wel het resultaat. "Met mogelijk grote maatschappelijke gevolgen, zoals financiële problemen en verslavingsproblematiek."
Sinds de legalisering is er een toename van meer dan 50 procent gespeelde uren per maand ten opzichte van het aantal uren dat vóór 1 oktober aan gokken werd besteed. Dit blijkt uit cijfers van Similarweb, een bedrijf dat webverkeer analyseert en een bewerking deed van gegevens van de Kansspelautoriteit.
Het online gokken komt door de legalisatie nog prominenter de huiskamer binnen, zegt CDA-Kamerlid Anne Kuik die samen met Van Nispen met de motie kwam. Zij vindt dat er maatregelen moeten komen om kwetsbare groepen te beschermen. Zo zouden gokkers hun eigen goklimiet moeten kunnen instellen. Volgens Kuik blijkt uit Brits onderzoek dat mensen dan tot de helft minder inzetten. "Daarmee voorkomen we ellende."
Haaks op doelstellingen
Die toename staat haaks op de doelstellingen van het Nederlandse kansspelbeleid. Door de legalisering wil de overheid het online gokken uit het illegale circuit halen. Hierdoor moeten problemen als oplichting, verslaving en een gebrekkige leeftijdscontrole worden voorkomen.