Na Russische inval

Militaire verplaatsingen, extra hulp voor Oekraïne: dit doet Nederland

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPMilitaire verplaatsingen, extra hulp voor Oekraïne: dit doet Nederland
RTL

Na de Russische inval in Oekraïne zullen in Nederland meer militaire verplaatsingen te zien zijn. Ook krijgt Oekraïne extra militaire hulp van Nederland. Wat betekent dit en welke rol speelt de NAVO in dit conflict? Oud-generaals Dick Berlijn en Mart de Kruif én politiek commentator Frits Wester leggen het uit.

Volgens de Russische president Poetin heeft de inval van Oekraïne alles te maken met de NAVO, het militaire Westerse bondgenootschap. Oekraïne, dat nauwe banden heeft met het Westen, wilde graag lid worden van de NAVO. Voor Poetin was dat onacceptabel. Die zag de voormalige provincie van de Sovjet-Unie nog altijd als onderdeel van Rusland.

EU-leiders akkoord over harde strafmaatregelen tegen Rusland
Lees ook

EU-leiders akkoord over harde strafmaatregelen tegen Rusland

Eén van de grote voordelen van een NAVO-lidmaatschap is dat als een land wordt aangevallen, alle andere NAVO-landen zullen helpen. Maar Oekraïne is nog geen lid, en staat er daarom alleen voor in deze oorlog.

Meer verplaatsingen

In NAVO-lidstaat Nederland zullen, nu de oorlog in Oekraïne is uitgebroken, meer militaire verplaatsingen zichtbaar zijn, zei premier Rutte vandaag. Dat gaat vooral om logistieke voorbereidingen die met de NAVO te maken hebben, zegt Frits Wester over die opmerkingen van Rutte. "Het gaat dan bijvoorbeeld om het openen van vliegvelden als voorbereiding voor buitenlandse NAVO-troepen. Maar ook om materieeltransport over Nederlands grondgebied."

Nederland is een doorvoerland, zegt voormalig Commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif. "Zo komt bijvoorbeeld Amerikaans NAVO-materieel Europa binnen via Nederland. Vandaar dat je dat materieel de komende tijd door Nederland ziet rijden."

Troepen sturen

De NAVO zal niet gaan vechten in Oekraïne, zegt oud-Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn. Maar het militaire bondgenootschap kan wel meer troepen sturen naar NAVO-lidstaten in de buurt van Oekraïne.

Ook Nederland levert aan die zogeheten Response Force van de NAVO, vertelt De Kruif. "Het gaat om een bataljon van 800 man. Die moeten klaar zijn, mochten ze uitgezonden worden. En daarom zullen we ook hier meer militaire verplaatsingen zien. Want die voorbereidingen kosten tijd. Ze moeten ook gewoon checken of alles het doet. De opmerkingen van Rutte betekenen niet dat die nu al naar het oosten van Europa aan het rijden zijn."

Spierballen tonen

Vandaag is duidelijk geworden wat Poetin wil, zegt Berlijn. "Poetin laat nu zijn ware aard zien. De NAVO moet nu ook zijn spierballen laten zien. De paraatheid van de NAVO moet dus omhoog." Dat moet gebeuren aan de oostelijke grenzen van Europa, bij NAVO-lidstaten rond Oekraïne. "De NAVO moet een krachtig signaal afgeven dat ze het er niet mee eens is. Dat ze vastberaden zijn en de bereidheid hebben om mee te escaleren."

Ook De Kruif vindt dat NAVO-versterkingen nodig zijn aan de oostgrens van Europa. "Zoals in Roemenië, Polen, en in de Baltische staten." Een onderdeel daarvan zijn de twee Nederlandse F16's die zijn ingezet ter bescherming van het van het NAVO-luchtruim boven Oost-Europa.

Geen herinvoering dienstplicht

Nederland heeft ook extra militaire hulp toegezegd, zei minister van Defensie Ollongren vandaag. "Voorlopig gaat het om beschermingsmiddelen als schervenvesten, geweren voor scherpschutters en radarapparatuur", zegt commentator Wester. "Mochten er meer en andere verzoeken komen, dan wil Nederland daar welwillend naar kijken, zolang het niet ten koste gaat van spullen die onze eigen militairen nodig hebben."

Zorgen die bestaan over het herinvoeren van de dienstplicht, zijn onnodig, zegt De Kruif. "Voordat die zijn opgeleid, ben je twee jaar verder. Het is wel een vak."

Relatie Oekraïne en Rusland

In de vroege ochtend van 24 februari kondigde de Russische president Poetin een militaire inval in Oekraïne aan. Al maandenlang bouwde het Russische leger troepen op langs de grenzen van dit land en nu is de oorlog echt begonnen. Lees hier over het verloop van het conflict

Tot 1991 hoorden Rusland en Oekraïne bij de Sovjet-Unie. De landen zijn historisch en cultureel sterk met elkaar verbonden, maar Oekraïne richt zich steeds meer op het Westen en dat accepteert Poetin niet.

Eerder legde Poetin de eis op tafel dat Oekraïne nooit lid mag worden van de NAVO, de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie. Oekraïne is nu een soort buffer tussen het Westen en het Russische grondgebied en die buffer zou dan wegvallen. De eis van Poetin is afgewezen. Het doel van de huidige aanval is volgens Poetin ‘demilitarisatie en denazificatie’ en het ‘beschermen’ van mensen. Er zijn geen aanwijzingen dat Rusland daadwerkelijk bedreigd wordt door het Westen en de oorlog in Oekraïne wordt dan ook sterk veroordeeld.

Lees meer over
Dick BerlijnMart de KruifFrits WesterNAVOOorlog in OekraïneSanctiesRuslandOekraïne