Vanaf 2024

Kabinet gaat middenhuurders beschermen tegen woekerprijzen

Door RTL Nieuws / Ron Kragten··Aangepast:
© ANP XTRAKabinet gaat middenhuurders beschermen tegen woekerprijzen
RTL

Het kabinet gaat bewoners van middenhuurwoningen beschermen tegen woekerhuren. Zij krijgen de mogelijkheid naar de huurcommissie te stappen als huisbazen veel te veel huur vragen. Die doet dan een bindende uitspraak over de hoogte van de huur.

Minister Hugo de Jonge schrijft dat in het programma 'Betaalbaar wonen', dat hij vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Nu kan de huurcommissie alleen bindende uitspraken doen over woningen in de sociale sector, met een maximale huur tot 763,47 euro per maand. De Jonge gaat het puntensysteem (officieel het 'woningwaarderingsstelsel') aanpassen. Dan kan de huurcommissie bindende uitspraken doen over woningen met een maximale huur tot ergens tussen 1000 en 1250 euro. Hoeveel het precies wordt, beslist de minister later. 

De uitbreiding van de bescherming voor huurders moet op 1 januari 2024 ingaan. Nog niet duidelijk is of die ook gaat gelden voor lopende contracten. Minister De Jonge wil dat wel graag maar zoekt nog uit of het mogelijk is. De bescherming gaat in elk geval gelden voor elk nieuw contract. 

Te weinig

Nederland telt veel te weinig huurwoningen in het middensegment met een huur van rond de 1000 euro per maand. Daardoor vallen veel mensen tussen de wal en het schip omdat ze te veel verdienen voor een sociale huurwoning en te weinig om een huis te kunnen kopen. Ze zijn aangewezen op de vrije sector, met zeer hoge woonlasten als gevolg.

De Jonge wil dat er de komende jaren veel middenhuur wordt bijgebouwd. Probleem is echter dat die huizen nu ook tot de vrije sector behoren. Ze worden wel met huren rond de 1000 euro in de markt gezet, maar als er nieuwe huurders komen kunnen huisbazen in feite vragen wat ze willen. 

Huurder vaak machteloos tegenover woekerprijzen: honderden euro's te veel geen uitzondering
Lees ook

Huurder vaak machteloos tegenover woekerprijzen: honderden euro's te veel geen uitzondering

Onderzoek

Uit onderzoek van RTL Nieuws bleek vorig jaar nog dat honderden huisbazen een veel te hoge huur vragen voor hun huizen. Soms betalen huurders duizend euro per maand teveel. 

Experts, de Woonbond, wethouders van grote steden en ook een meerderheid in de Tweede Kamer vroegen het nieuwe kabinet - dat toen nog werd geformeerd - een einde te maken aan de woekerprijzen. Zij pleitten voor een betere bescherming van de huurders in het midden segment. Het kabinet heeft hiernaar geluisterd, zo blijkt uit het programma 'Betaalbaar wonen', dat minister De Jonge vandaag presenteerde.

Koopstarters

In zijn plannen kondigt de minister ook maatregelen aan om starters op de koopwoningmarkt meer kansen te geven. Gemeenten kunnen gaan werken met huisvestingsvergunningen. Ze kunnen betaalbare koopwoningen dan gericht toewijzen.

Huurtoeslag in 2024 op de schop

In het programma 'Betaalbaar wonen' wordt ook een ingrijpende aanpassing van de huurtoeslag aangekondigd. Die kan voor veel huurders leiden tot hogere woonlasten. Anderen gaan er juist op vooruit.

Voor de huurtoeslag is vanaf 1 januari 2024 niet meer de werkelijke huur, maar een nog te bepalen vast bedrag (normhuur). De servicekosten tellen niet meer mee. Betalen huurders nu al meer dan dat vaste bedrag, dan krijgen ze straks minder toeslag. Betalen ze minder dan gaat hun toeslag juist omhoog. Hoe hoog de normhuur wordt is nog niet bekend. Die wordt later vastgesteld.

Overgangsfase

Het is de bedoeling dat de maximale huurgrens voor het aanvragen van huurtoeslag verdwijnt. Nu kunnen alleen mensen met een huur tot 763,47 euro huurtoeslag aanvragen. Mensen met een laag inkomen en een hogere huur komen daar vanaf 1 januari 2024 ook voor in aanmerking. 

Een voordeel voor jonge huurders is dat de leeftijdsgrens voor het aanvragen van huurtoeslag omlaag gaat van 23 naar 21 jaar. Nu kunnen deze jongeren alleen huurtoeslag krijgen op basis van de lagere jeugdhuur.

Vanaf de invoering van het nieuwe systeem geldt eerst een overgangsfase voor een periode van vijf jaar. Dat betekent, dat mensen die er op vooruitgaan in stapjes steeds iets meer krijgen. Huurders die minder toeslag krijgen leveren in stapjes steeds iets meer in. 

Lees meer over
Hugo de JongeMinisterie van Binnenlandse zaken en KoninkrijksrelatiesHuurwoningSociale huurwoningWooncrisisLink in bio