Op losse schroeven

Extra steun voor lage- en middeninkomens? Kabinet worstelt met toeslag van 500 euro

Door Roel Schreinemachers··Aangepast:
© ANPExtra steun voor lage- en middeninkomens? Kabinet worstelt met toeslag van 500 euro
RTL

Het kabinet worstelt met een extraatje van 500 euro voor lage en middeninkomens. Het blijkt erg ingewikkeld om dit jaar nog met meer koopkrachtsteun te komen. Tegelijkertijd is iedereen zich er van bewust dat dit een moeilijk te verkopen boodschap is.

Oppositiepartijen dringen al langer aan op meer koopkrachtsteun voor mensen die het zwaarst worden geraakt door alle prijsstijgingen. In het debat over de Voorjaarsnota twee weken geleden zei premier Rutte positief te staan tegenover een idee van PvdA en GroenLinks om mensen die nu ook al zorgtoeslag krijgen een 'najaarstoeslag' van 500 euro te geven.

Het debat werd geschorst om het kabinet de tijd te geven te onderzoeken wat er nog mogelijk is. Volgens ingewijden zijn alle opties uitgebreid tegen het licht gehouden, maar is het niet uitvoerbaar om dit jaar nog iets te doen.

Niet uit te leggen

Morgen buigt de ministerraad zich over de kwestie want volgende week is het vervolg van het debat. "Het kabinet zit behoorlijk met de kwestie in de maag", zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. "Er is niemand die betwist dat lage en middeninkomens het extraatje goed kunnen gebruiken. Betrokken bewindslieden vragen zich af of dan wel uit te leggen is dat er in 2022 niets meer mogelijk is."

"Het zou kunnen dat ze besluiten toch nog een laatste poging te doen om een oplossing te vinden. Komt die er niet, dan kan het kabinet bij het vervolg van het debat over de Voorjaarsnota volgende week stevige kritiek verwachten."

Volgens GroenLinks en de PvdA kan het wel, maar is sprake van politieke onwil. In coalitiekring wordt dit met klem tegengesproken.

Heilloze route

Eén optie die is onderzocht, is om het extraatje uit te keren via de zorgtoeslag of de huurtoeslag. Daar ging al snel een streep doorheen. "De route via de toeslagen is heilloos", aldus een betrokkene. De Belastingdienst kan dat niet aan.

Een andere optie zou zijn om het geld via de gemeenten uit te keren. Die zouden het echter niet zien zitten om er weer een taak bij te krijgen. Bovendien kost het hen nu al moeite iedereen te vinden die recht heeft op de eerder toegezegde tegemoetkoming van 800 euro.

De koopkrachtsteun van 800 euro voor de allerlaagste inkomens is een van de maatregelen die eerder al zijn genomen om de pijn van de alsmaar stijgende prijzen te verzachten. Verder trok het kabinet de portemonnee om de belasting op de energierekening te verlagen, en gingen de accijnzen omlaag om de prijzen aan de pomp te drukken.

Lees meer over
Mark RutteSigrid KaagVoorjaarsnotaKoopkrachtEnergierekeningInflatie