Zorgen om noodlijdende mbo'ers: miljoenen naar speciale geldlessen

Hoe ga je goed om met geld? Jongeren bouwen steeds vaker schulden op waardoor ze flink in de problemen raken. Dat baart het kabinet zorgen en daarom gaat minister Schouten (armoedebeleid) miljoenen uittrekken voor speciale geldlessen op scholen. Te beginnen bij de groep die de meeste geldproblemen heeft: mbo'ers.
Studenten die wakker liggen vanwege geldzorgen. Duizenden euro's schuld hebben. Of hun schoolboeken niet kunnen betalen en dus maar thuis blijven.
Dagelijkse kost
Het is dagelijkse kost, zegt Mia Wilsterman. Ze is sinds twee jaar armoedefunctionaris op het Zadkine College in Rotterdam en heeft er een fulltime job aan om mbo'ers geldhulp aan te bieden. "We zien heel veel geldproblemen onder onze mbo'ers, een kwart van onze studenten. En de groep wordt groter", zegt Wilsterman.
Het is eigenlijk erg dat mijn functie nodig is, vindt ze. "Maar als de studenten geen hulp krijgen, worden de problemen alleen maar groter. Met alle gevolgen van dien. Ze vallen uit, missen sociale contacten. Dat willen we echt voorkomen."

De Rotterdamse school geeft speciale geldlessen in het reguliere lesprogramma om studenten voor te lichten. Leraren worden daarvoor speciaal opgeleid. "We geven les in hoe je met geld omgaat en vertellen over regelingen waar mbo'ers gebruik van kunnen maken."
En de Rotterdamse school doet meer aan geldhulp. "Studenten die hulp nodig hebben kunnen bij ons aankloppen. We geven voorlichting, springen bij en sturen ze eventueel door naar een professionele instantie."
Geldproblemen
Het kabinet wil dat veel meer scholen dit gaan doen en maakt daarom miljoenen vrij. Scholen kunnen van deze geldpot gebruikmaken om geldlessen en geldhulp aan jongeren aan te bieden. Ze kunnen daarvoor leraren opleiden of extra personeel aannemen.
Te beginnen bij mbo-scholen; want daar zijn de problemen het grootst. Een kwart kampt met geldproblemen. Vanaf de zomer kunnen mbo-scholen zich aanmelden voor deze regeling. Nog dit jaar komt daarvoor 8 miljoen euro vrij. Volgend jaar komen ook basis- en middelbare scholen in aanmerking en wordt de portemonnee verder getrokken.
Geld laten liggen
Er is nog een wereld te winnen, weet ook de Rotterdamse armoedefunctionaris Mia. Want: "Een klein beetje hulp kan zoveel schelen." Mbo-studenten blijken ook vaker dan gemiddeld te maken te hebben met betaalachterstanden of schulden.
Uit onderzoek blijkt dat studenten in het mbo vaak geld laten liggen waar ze wel recht op hebben. Zo vraagt één op de drie geen zorgtoeslag aan. Daardoor lopen ze meer dan 1000 euro per jaar mis. Daarnaast doet maar één op de drie studenten belastingaangifte.