Drukte op de weg

Kamer: gemeenten moeten elektrische steps straks kunnen verbieden

Door Arne Hankel··Aangepast:
© ANPKamer: gemeenten moeten elektrische steps straks kunnen verbieden
RTL

Zorgen bij gemeenten over de veiligheid op de weg vanwege elektrische stepjes. Het is daar namelijk erg druk. De Tweede Kamer wil dat gemeenten daarom de vrijheid krijgen om elektrische stepjes te verbieden.

In het buitenland zijn ze mateloos populair en ook hier in Nederland zie je ze steeds vaker: elektrische stepjes. Officieel mogen de meeste stepjes hier nog niet de weg op, maar je kunt ze wel kopen.

Techjournalist van Bram van Dijk van Bright testte veel elektrische steps en is een liefhebber. "Het geeft wat variatie in hoe je jezelf kan verplaatsen. Iedereen die een keer op een e-step heeft gestaan, weet gewoon dat het erg leuk is om er op te rijden."

Verbod op elektrische huursteps in Parijs na bindend referendum
Lees ook

Verbod op elektrische huursteps in Parijs na bindend referendum

De Fietsersbond deelt het enthousiasme van de techjournalist niet. Integendeel, de bond is tegenstander van het toelaten van de stepjes in het verkeer, zegt voorzitter Esther van Garderen. "We maken ons zorgen dat als al deze verschillende typen voertuigen worden toegestaan op het fietspad, dat er dan meer slachtoffers in het verkeer gaan vallen. Zowel gewonden als dodelijke slachtoffers."

Het aantal ongelukken in het verkeer nam de afgelopen jaren toe.

Officieel toelaten

De Tweede Kamer vindt daarom dat gemeenten in de toekomst de mogelijkheid moeten krijgen om lokaal een verbod in te stellen.

VVD-Kamerlid Daniel Koerhuis: "We zien in het buitenland in grote steden dat er enorme chaos kan ontstaan, op straten en op stoepen. Ik wil die chaos voorkomen in Nederland en ik wil gemeenten de mogelijkheid geven om lokaal die elektrische step te weren."

Techjournalist Bram van Dijk zou het jammer vinden als dat straks zou gebeuren. Hij stelt dat zo'n innovatief voertuig als een elektrische step veel minder ruimte in beslag neemt op de weg dan ander voertuigen. In veel andere landen is de step mede daarom wel toegestaan. "In Nederland zitten we maar op onze Gazelle en Batavus. Ik vind het echt ongelooflijk."

Lees meer over
Mark HarbersMinisterie van Infrastructuur en WaterstaatElektrisch rijdenElektrische fiets