De feiten op een rij over de Wet betaalbare huur van minister De Jonge
Vandaag behandelt de Tweede Kamer de Wet betaalbare huur. Daarmee wil verantwoordelijk minister Hugo de Jonge de huurprijzen in de vrije sector aan banden leggen. Het lijkt erop dat door steun van de PVV een Kamermeerderheid de wet zal steunen. Maar waarom is de wet nodig en wat is het bezwaar van de tegenstanders? Politiek verslaggever Roel Schreinemachers legt het uit.
Welk probleem lost deze wet op?
Steeds meer mensen met een middeninkomen hebben moeite om een betaalbare woning te vinden. Het aantal huurhuizen waarvoor geen maximale huur geldt, is de afgelopen jaren steeds verder gegroeid. Steeds meer huurders zijn 40 procent of meer van hun inkomen kwijt aan huur. Vooral in grote steden leidt het woningtekort tot woekerprijzen in de vrije huursector. Het kabinet wil daar verandering in brengen door meer woningen onder het zogenaamde puntensysteem te brengen.
Volgens cijfers van het ministerie wordt de helft van de private huurwoningen in het lage segment te duur verhuurd. Gemiddeld betalen huurders 150 euro per maand te veel. Door de krapte op de woningmarkt hebben ze ook niet de mogelijkheid naar een betaalbaardere woning te verhuizen.
Wat gaat er veranderen? En voor wie?
Ruim 160.000 woningen die nu nog in de vrije sector worden verhuurd, komen te vallen onder de gereguleerde huur. Het puntensysteem dat nu al bestaat voor sociale huurwoningen, wordt daarvoor uitgebreid. De grens voor sociale huur ligt nu bij 145 punten. Hiervoor geldt een maximale huur van 880 euro. Dat wordt opgetrokken naar 186 punten en een maximale huur van 1123 euro.
En wat is de kritiek?
Critici vrezen dat verhuurders weinig meer kunnen verdienen en de woningen die ze bezitten daarom zullen verkopen. Volgens de tegenstanders van de wet zouden er dan nog steeds weinig of geen betaalbare huurwoningen bij komen.
Voorstanders denken dat het niet zo’n vaart zal lopen en zijn ervan overtuigd dat het op termijn leidt tot meer betaalbaar aanbod.
Wat als je nu al in een te duur huurhuis woont?
Helaas, dan verandert er niks voor je. Aan bestaande huurcontracten verandert de wet niets. maar als je verhuist naar een vergelijkbare woning dan zou je dus – als het goed is -wel goedkoper uit moeten zijn.