Minister Faber dwingt opvangcentra extra asielzoekers op te nemen
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) mag vanuit het aanmeldcentrum in Ter Apel door heel Nederland een of twee extra mensen in opvangcentra plaatsen. Het is een van de maatregelen om de druk op het overvolle aanmeldcentrum in Groningen te verminderen.
Dat laat een woordvoerder weten, na besluit van het ministerie. Uitgezonderd van de maatregel zijn opvangplekken voor minderjarige asielzoekers. Als gemeenten meewerken, zou dat al gauw een paar honderd mensen schelen, denkt het ministerie. Nederland telt 89 gewone asielzoekerscentra en 195 locaties voor (crisis)noodopvang.
Bezetting Ter Apel omlaag
Met de maatregel moet de bezetting van Ter Apel onder de 2000 asielzoekers terechtkomen. Die maximale capaciteit moet per 1 september worden gehaald. Dat is zondag.
Uit de brief van het ministerie aan het COA blijkt dat andere maatregelen niet hebben geholpen. Dus is er besloten tot deze maatregel, of zoals het ministerie het schrijft: '...blijft er niets anders over dan in ieder geval de eerder besproken last resort maatregel toe te passen: het extra uitplaatsen van 1, en het liefst twee, asielzoekers naar elke locatie in het land'.
Een woordvoerder van het ministerie zegt tegen RTL Nieuws: "We begrijpen dat het vervelend is voor gemeenten, maar we willen Ter Apel helpen. Vandaar deze opdracht van het ministerie aan het COA."
'Ook minister Faber ontkomt niet aan het inzetten van dwang'
"Dit is de nieuwe politieke werkelijkheid waarin minister Faber zich bevindt: als senator van de PVV kon ze van de zijlijn roepen dat ze tegen elke vorm van dwang is als het gaat om de asielopvang", zegt politiek verslaggever Floor Bremer.
"Ze sprak zich stevig uit tegen het element van dwang in de Spreidingswet. Maar als minister heeft ze te maken met een weerbarstiger realiteit waarbij het niet lukt de druk op het aanmeldcentrum in Ter Apel te verminderen. En dus moet ook zij kiezen voor dwingende maatregelen om te voorkomen dat de gemeente Westerwolde opnieuw naar de rechter stapt om af te dwingen dat het Rijk tot actie over gaat."
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is verrast over het besluit. "Ook de andere opvangcentra zitten voor 99,9 procent vol", aldus een VNG-woordvoerder. "Als in een opvang driehonderd mensen mogen zitten en je plaatst er twee bij, is daar ook sprake van overbevolking."
'Kan niet zonder overleg'
De VNG begrijpt dat Ter Apel 'een groot probleem heeft dat moet worden opgelost'. Maar dat de vereniging niet betrokken is geweest bij het besluit van het ministerie en er geen overleg is geweest, vindt de woordvoerder 'op zijn minst merkwaardig'. Dan had bijvoorbeeld ook de vraag beantwoord kunnen worden hoe lang de maatregel gaat duren.
Of de maatregel praktisch uitvoerbaar is, is voor de VNG lastig in te schatten. "Ook al zijn het kleine aantallen, je kunt niet zonder overleg zomaar een of twee bedden erbij zetten."
Vluchtelingenwerk Nederland noemt het plan om vanuit Ter Apel een of twee asielzoekers extra naar opvangcentra te sturen 'pleisters plakken'. "Zolang er geen nieuwe locaties voor de lange termijn bij komen, blijft het pleisters plakken en worden gemeenten, zoals nu gebeurt, op het laatste moment overvallen", zegt een woordvoerder.
Burgemeester Jaap Velema van gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, laat weten dat hij zich kan voorstellen dat gemeenten zich overvallen voelen. "Maar ik ben toch blij met de maatregel van de minister. Ter Apel heeft de afgelopen drie jaar namelijk structureel 250 tot 500 mensen te veel opgevangen."
"Wij hebben begrepen dat het hier gaat om een tijdelijke maatregel om Ter Apel te ontlasten tot er ruimte in Zaandam en Biddinghuizen is gecreëerd."