VVD is om: Kamermeerderheid gloort voor algeheel vuurwerkverbod

Een algeheel vuurwerkverbod gloort in Nederland. De VVD is om en zal, onder voorwaarden, het wetsvoorstel van GroenLinks-PvdA en Partij voor de Dieren dat een vuurwerkverbod regelt, steunen. Dat vertellen ingewijden aan de politieke redactie van RTL Nieuws. Met de steun van de liberalen komt een Kamermeerderheid in zicht.
De VVD-Tweede Kamerfractie was lang tot op het bot verdeeld over het vuurwerkverbod. Voor- en tegenstanders hielden elkaar in evenwicht. Maar vorige week dinsdag is de fractie het eens geworden en hebben de VVD-Kamerleden die voor een verbod zijn de slag gewonnen.
De liberalen stellen wel een aantal stevige voorwaarden voor hun steun aan het vuurwerkverbod. Zo eist de VVD van politie en gemeenten een effectieve handhaving. En het kabinet moet de handhaving op illegaal vuurwerk opvoeren.
Ook moeten steden die vuurwerk al eerder verboden alles er aan doen om het verbod ook echt te handhaven vertellen ingewijden aan de politieke redactie van RTL Nieuws.
Vuurwerkshows
Verder wil de VVD het afsteken van vuurwerk niet volledig uitsluiten. Daarom sluit de partij zich aan bij een wens van ChristenUnie en SGP om in de wet te regelen dat de burgemeester van een plaats een ontheffing kan geven aan verenigingen die consumentenvuurwerk afsteken voor de buurt. Ook moet er ruim baan komen voor lokale vuurwerkshows.
Tot slot eist de VVD in ruil voor steun aan het wettelijk verbod op vuurwerk een 'eerlijke en nette' compensatie voor de ondernemers die tot nu toe vuurwerk verkochten.
Bijna Kamermeerderheid
Door de nieuwe opstelling van de VVD kan het wetsvoorstel van GroenLinks-PvdA en Partij voor de Dieren bijna rekenen op een Kamermeerderheid. De linkse partijen stellen voor alleen de verkoop van licht vuurwerk als knalerwten en sterretjes nog toe te staan. Al het andere vuurwerk mag dan niet meer worden gekocht of verkocht.
Hun wet wordt volgende week in de Tweede Kamer besproken. Voorstander van deze wet zijn op dit moment de partijen GroenLinks-PvdA, Partij voor de Dieren, CDA, VVD, ChristenUnie, D66, Volt en SGP. Dat zijn samen 74 zetels.
Verklaarde tegenstanders van het verbod zijn PVV, Forum, JA21, BBB en SP. Van DENK is onduidelijk hoe ze zullen stemmen. Zij willen dat nog niet zeggen. NSC laat weten volgende week de knoop door te hakken over hun opstelling.
Opgetogen
GroenLinks-PvdA-Kamerlid Jesse Klaver, één van de initiatiefnemers van het vuurwerkverbod, is opgetogen over de steun van de VVD. "Het begon met oogartsen, hulpverleners, dierenbeschermers, raadsleden en velen anderen die zich uitspraken. De chaos met oud en nieuw kan zo niet langer. Nu lijkt de politiek ze eindelijk te horen. Een Kamermeerderheid voor een nieuwe vuurwerktraditie is binnen handbereik."
Bij de afgelopen jaarwisseling werden 295 politiemensen en 49 andere hulpverleners slachtoffer van geweldsincidenten, meldde het kabinet begin dit jaar. Dat is meer dan in voorgaande jaren.
Niet doof
Mede daarom stelt de VVD vast dat de huidige aanpak niet werkt. Het is voor politie en hulpverleners nog steeds onveilig. "Daardoor neemt de roep vanuit de individuele agenten en hulpverleners om een totaalverbod op vuurwerk toe. En we zijn niet doof voor die oproep", aldus een VVD bron.
"Zij geven aan dat met een algeheel afsteek- en verkoopverbod de situatie wél beheersbaar is. Dit zal moeten blijken. Dat is de reden dat effectieve handhaving voorwaarde één is van de VVD is om deze stap te zetten", vertelt een liberale ingewijde.
'Niet de heilige graal'
Wanneer het vuurwerkverbod ingaat is nog niet duidelijk. De VVD wil dat het parlement voordat het verbod daadwerkelijk ingaat moet kunnen beoordelen of er inderdaad voldoende zal worden gehandhaafd, de ondernemers goed zijn gecompenseerd en de burgemeesters een uitzondering kunnen maken. Is dat het geval dan 'kunnen we de stap zetten om oudejaarsavond anders in te richten'.
VVD-justitieminister David van Weel liet al eerder aan RTL Nieuws weten in gesprek te willen over een totaal vuurwerkverbod. "We moeten iets met hoe we oud en nieuw vieren", zei hij. De minister ziet de voordelen van een vuurwerkverbod, maar stelt ook 'dat een verbod niet de heilige graal is'. "Het lost niet alle problemen op."
Bekijk dat hier:
'Politieke doorbraak, maar handhaving blijft vraagteken'
"Dit is een doorbraak", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Jarenlang heeft de VVD een algeheel vuurwerkverbod afgewezen, maar onder druk van politie, artsen en burgemeesters heeft de partij de bocht genomen. Voor het wetsvoorstel voor een verbod is nu bijna een meerderheid, partijen als NSC en DENK kunnen het voorstel aan een meerderheid helpen. Die partijen hebben zich nog niet uitgesproken, daar zie je dezelfde twijfel als bij de VVD. Een vuurwerkverbod in Nederland was lang ondenkbaar, maar komt steeds dichterbij", zegt Lambie.
"Als er een verbod komt, is de uitvoering en handhaving nog een groot vraagteken. Hoe gaat de politie dit handhaven? Als het in België en Duitsland nog gewoon wordt verkocht? En hoe werken de lokale uitzonderingen straks, waar verschillende partijen nu om vragen?”