'Monsterverbond' oppositie slaat handen opnieuw ineen voor schrappen onderwijsbezuinigingen

Oppositiepartijen D66, CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 verenigen zich opnieuw om onderwijsbezuinigingen van tafel te krijgen. Tijdens het debat over de voorjaarsnota dienen de vijf partijen vandaag een voorstel in om ruim 400 miljoen euro aan geplande bezuinigingen te schrappen, die werden afgesproken tijdens de financiële onderhandelingen die een hele nacht duurden.
Volgens D66-leider Rob Jetten raken de bezuinigingen juist de kinderen en jongeren die de meeste steun nodig hebben. "Daarop bezuinigen is echt dom voor de toekomst van deze kinderen, maar ook heel erg dom voor onze economie."
Hij denkt dat de coalitiepartijen er niet voldoende over hebben nagedacht. "In die nacht hebben de fractievoorzitters van VVD, PVV, BBB en NSC een paar keuzes gemaakt waar ze denk ik nu zelf ook spijt van hebben. Wij bieden hen nu de kans om daarop terug te komen en wel te investeren in de toekomst van onze kinderen."
Om welke bezuinigingen gaat het?
- De onderwijskansenregeling: een regeling voor middelbare scholieren die extra ondersteuning nodig hebben, bijvoorbeeld omdat ze uit achterstandsgezinnen komen - 178 miljoen
- Het masterplan basisvaardigheden, dat de lees-, schrijf- en rekenvaardigheid aanpakt - 48 miljoen
- Bekostiging van hoger onderwijs en mbo - 80 miljoen
- Subsidie voor praktijkleren, waarmee bedrijven leerplekken voor mbo'ers kunnen creëren - 20 miljoen
Het is niet de eerste keer dat deze partijen samen optrekken tegen onderwijsbezuinigingen. In december werd na weken onderhandelen ook al een groot deel van eerdere bezuinigingen teruggedraaid.
"Nu gaat het echt over een overzichtelijker brok, namelijk ongeveer een half miljard aan bezuinigingen die dit voorjaar zijn besloten. En ik hoop dat we dat eigenlijk heel simpel met één debat en één stemming weer van tafel kunnen krijgen," zegt Jetten.
Eerste Kamer
Jetten wijst erop dat een probleem voor het kabinet sinds het vertrek van de PVV alleen nog maar groter is geworden: VVD, NSC en BBB hebben geen meerderheid in de Tweede Kamer en ook niet in de Eerste Kamer. De kritiek op de onderwijsbezuinigingen is bovendien breder dan alleen de vijf partijen. Ook GroenLinks-PvdA ziet ze niet zitten.
Om het voorstel te betalen, stellen de vijf partijen voor de AOW te flexibiliseren. Dat betekent dat mensen ervoor mogen kiezen hun AOW pas later in te laten gaan. Het bedrag dat ze dan maandelijks krijgen uitgekeerd, wordt iets hoger. Ook moeten de boetes op verboden prijsafspraken voor bedrijven omhoog.