Hoge brandstofprijzen

Shell haalt minder gas en olie uit de grond, maar maakt wel meer winst

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Venema MediaShell haalt minder gas en olie uit de grond, maar maakt wel meer winst
RTL

Voor automobilisten zijn de hoge brandstofprijzen een doorn in het oog, maar bij oliereus Shell hebben ze geen reden tot klagen. In het afgelopen kwartaal boekte het bedrijf ruim 7 miljard dollar (6,6 miljard euro) nettowinst, dat is een stijging van bijna 4,5 procent.

"Shell heeft opnieuw sterke operationele en financiële prestaties neergezet", meldt topman Wael Sawan in een toelichting. Ook profiteerde Shell van de grote vraag naar vloeibaar gemaakt aardgas (lng). 

Shell gaat aandelen inkopen

De totale olie- en gasproductie zakte de afgelopen periode met ongeveer 9 procent ten opzichte van de voorgaande drie maanden. Dat kwam mede door onderhoudswerkzaamheden in een lng-fabriek in Australië.

Shell schrapt plan om minder olie op te pompen
Lees ook

Shell schrapt plan om minder olie op te pompen

Het concern beloont zijn aandeelhouders met de inkoop van aandelen ter waarde van 3,5 miljard dollar. Daarmee komt de totale inkoop in de tweede helft van het jaar uit op 6,5 miljard dollar. Dat is aanzienlijk meer dan de aangekondigde 5 miljard dollar eerder dit jaar.

Shell snijdt in duurzame tak

Bestuursvoorzitter Sawan volgde begin dit jaar de Nederlander Ben van Beurden op bij Shell. Onder Van Beurden breidde Shell de activiteiten in groene energie fors uit.

Sawan is echter van mening dat de overgang naar duurzame energiebronnen niet snel genoeg gaat om zomaar af te stappen van olie en gas. Mede daardoor gaat Shell zo'n tweehonderd banen schrappen in een tak voor duurzame energie, werd vorige week bekend. Mogelijk verdwijnen er in een later stadium nog meer banen.

De ingreep past in het streven van Sawan om het rendement van Shell te verhogen. Toch is het concern nog altijd van plan om tussen 2023 en 2025 zo'n 10 miljard tot 15 miljard dollar te investeren om de ontwikkeling van koolstofarme energieoplossingen te ondersteunen.

Langlopende deal met Qatar

Vorige maand sloten Shell en het Qatarese staatsbedrijf QatarEnergy een langjarige overeenkomst voor het leveren van vloeibaar gemaakt aardgas aan Nederland. De deal heeft een looptijd van 27 jaar. Grote energieconcerns geven al tijden aan dat er voor de transitie naar een groene toekomst nog veel meer aardgas nodig is.

Lees meer over
Ben van BeurdenShellEnergieOlie