Nieuwbouw op zijn gat

Hoogleraar: bouw meer dure huizen tegen woningtekort

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP FotoHoogleraar: bouw meer dure huizen tegen woningtekort
RTL

De markt voor nieuwbouw ligt compleet op zijn gat. Het zorgt voor verdere krapte op de woningmarkt, waarschuwt hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer. De bouw van meer duurdere woningen kan een oplossing bieden.

Het aantal aangeboden en verkochte nieuwbouwwoningen is op een dieptepunt beland. "Het is redelijk dramatisch", zegt Boelhouwer in het programma RTL Z Huizenindex. Ook het aantal nieuwbouwwoningen dat wordt opgeleverd daalt.

En dat is niet wat het demissionaire kabinet graag zou willen, gezien de krapte op de woningmarkt. Volgens Boelhouwer ontbreken de juiste maatregelen en richt het kabinet zich te veel op de ontwikkeling van betaalbare, maar niet rendabele woningen.

Het aantal nieuwbouwwoningen daalt© RTL Z
Het aantal nieuwbouwwoningen daalt

Door de gestegen rentes en hogere bouwkosten is het een stuk minder aantrekkelijk geworden voor ontwikkelaars om nieuwe woningen te bouwen. Vooral de bouw van betaalbare woningen is veel te duur geworden, zegt Boelhouwer. Het levert nauwelijks rendement op.

En daarom wordt er niet geïnvesteerd. De focus zou daarom meer moeten liggen op plekken waar geld te verdienen valt. Er moeten niet alleen appartementen bijgebouwd worden, maar ook huizen "waar mensen bereid zijn om voor te betalen", zegt Boelhouwer. 

Zoals in het midden- en duurdere segment. Want daarmee krijg je beweging in de woningmarkt: mensen die verhuizen. "Voor elke nieuwgebouwde duurdere woning komt een starterswoning vrij", zegt de hoogleraar. 

Hij benadrukt dat er niet één oplossing is voor de woningmarkt. Het moeten er veel meer zijn. Boelhouwer pleit ook voor meer investeringsruimte voor corporaties, gerichte subsidies en bescheiden rendementen voor beleggers. Het moet ervoor zorgen dat er weer geïnvesteerd wordt en de productie van nieuwe woningen weer op gang komt.

Het hele gesprek met hoogleraar Peter Boelhouwer kun je hieronder terugkijken:

Lees meer over
Peter BoelhouwerWoningmarkt