Verlieslijdend Makro houdt rekening met faillissement
De zwaar verlieslijdende groothandel Makro Nederland houdt rekening met een faillissement. Met enkele recente transacties bracht de winkelketen zijn waardevolle eigendommen elders onder, of zal dat doen in het geval van een bankroet. Volgens het Duitse moederbedrijf Metro hoeft Makro zich echter nog geen zorgen te maken.
In de kleine lettertjes van de nieuwste jaarrekening beschrijft de Nederlandse groothandel opmerkelijke transacties uit september, waarbij de mogelijkheid van een faillissement nadrukkelijk wordt vermeld. Het betreft de beschrijving van concrete deals, en dus niet de standaard vermelding van risicofactoren in de financiële verslaglegging.
Zware verliezen
Makro Nederland exploiteert zeventien vestigingen met 2700 medewerkers, die sinds 2016 in totaal bijna 400 miljoen euro verlies leden. In de jaarrekening schrijft het bedrijf desalniettemin geen zorgen te hebben over haar voortbestaan, omdat het Duitse moederconcern Metro de financiering verzorgt.
Metro is een groothandelsgigant met vestigingen in 31 landen, 93.000 medewerkers en een omzet van bijna 30 miljard euro. Maar zo krachtig is de Duitse moeder van Makro ook weer niet. Het beursgenoteerde concern boekte vorig jaar een nettoverlies van 331 miljoen euro.
Stekker uit België
Mede daarom is het nog maar de vraag hoe lang Metro wil blijven opdraaien voor de verliezen van de Nederlandse dochteronderneming. Want die gaan nog wel even door. In de jaarrekening schrijft Makro-directeur Andries Govaert te verwachten dat 'zijn' bedrijf nog drie tot vijf jaar verlies zal lijden. "Vijf jaar is het meest waarschijnlijke scenario."
Dat het geduld van de Duitse eigenaar met verlieslatende dochterbedrijven niet oneindig is, bleek vorig jaar. Toen trok Metro de stekker uit Makro België. Het verlieslijdende bedrijf werd verkocht aan twee saneerders, die het binnen enkele maanden failliet lieten gaan.
Schuiven met eigendommen
In dat licht is het opvallend dat Makro Nederland onlangs enkele stappen nam, die van pas kunnen komen bij een faillissement. Uit de kleine lettertjes van de jaarrekening valt namelijk op te maken dat het bedrijf met eigendommen heeft geschoven, of dat zal doen in het geval van een bankroet.
In de eerste plaats blijken verschillende dochterbedrijven van Makro Nederland afgelopen september een deal te hebben gesloten met houdstermaatschappij Metro Cash & Carry International Holding BV (MCCIH).
Bij faillissement
De deal bepaalt dat MCCIH 'in het geval van een faillissement' de zogenoemde materiële vaste activa met een levensloop van minder dan 20 jaar mag overnemen voor de boekwaarde.
'Materiële vaste activa' is de boekhoudkundige term voor tastbare eigendommen van een bedrijf, zoals installaties, grond en gebouwen. Vaak is de boekwaarde van dergelijke eigendommen lager dan de werkelijke waarde. Het kan dus gunstig zijn om die tegen boekwaarde te kopen. In dit geval gaat het om eigendommen met een boekwaarde van ruim 36 miljoen euro; de werkelijke marktwaarde wordt in de jaarrekening niet genoemd.
Sale-and-lease-back
Bovendien was er in september sprake van nóg een opmerkelijke transactie. Bij een zogenoemde sale-and-lease-back constructie kocht MCCIH van twee Makro-dochters voor bijna 234 miljoen euro het vastgoedbedrijf Metro Properties BV, en verhuurt deze weer terug.
Bij een faillissement van de dochterbedrijven van Makro Nederland vallen deze eigendommen dus niet meer in de failliete boedel, maar zijn zij eigendom van de houdstermaatschappij MCCIH.
Dichter bij Duitse moeder
Deze houdstermaatschappij is weliswaar een Nederlandse vennootschap, en op dit moment onderdeel van de fiscale eenheid met Makro Nederland. Maar uit het register van de Kamer van Koophandel blijkt dat MCCIH BV volledig in handen is van het Duitse MCCIH GmbH.
Door de hierboven beschreven transacties zijn de waardevolle eigendommen van Makro Nederland dus dichterbij de Duitse moeder terechtgekomen, of gebeurt dat in het geval van een faillissement.
Volledige steun
Makro-directeur Andries Govaert wil de transacties niet toelichten, en verwijst naar de persafdeling van de Duitse eigenaar Metro. "Wij zijn onderdeel van een Duits beursgenoteerd bedrijf, en alle persvragen worden door ons moederbedrijf beantwoord."
Volgens woordvoerder Martin Neipp van Metro bereidt het bedrijf zich met de transacties met MCCIH niet voor op een faillissement, maar betreft het slechts 'een interne juridische herstructurering van de portfolio aan eigendommen, om die in lijn te brengen met de normen die Metro hanteert'.
De vraag hoe lang de Duitse moeder Metro nog wil opdraaien voor de verliezen van Makro Nederland beantwoordt Neipp niet. Maar op dit moment hoeft de winkelketen zich in elk geval nog geen zorgen te maken, benadrukt hij. "Makro Nederland heeft de volledige steun van Metro AG."