Beleggen in bitcoin via een beursfonds: zo werkt het
Een 'keerpunt' en een 'mijlpaal'. Grote woorden in Amerikaanse media voor de goedkeuring van toezichthouder SEC voor handel via techbeurs Nasdaq in beleggingsproducten met bitcoin als basis. Het gaat om ETF's. Wat zijn dat? En wat betekent het voor beleggen in crypto's? We leggen het je uit.
1. Wat is er aan de hand?
Gisteren heeft de Securities and Exchange Commission (SEC), de Amerikaanse evenknie van beurswaakhond Autoriteit Financiële Markten (AFM), elf aanvragen voor een beursnotering goedgekeurd. Het gaat om zogeheten exchange traded funds, afgekort ETF, beleggingsproducten die ook wel bekend staan als trackers. Dat zijn producten waarmee beleggers de koers van een grondstof, valuta of een beursindex volgen.
2. Wat is een ETF?
In plaats van dat je rechtstreeks in bijvoorbeeld goud investeert, koop je een tracker. Op die manier hoef je geen goud in een kluis te bewaren, maar investeer je in bedrijven die goud winnen. Je eventuele winst zit hem in de dividenden die ze uitkeren.
Op dezelfde manier is het mogelijk om trackers te kopen op de AEX-index. Beleggers hoeven dan niet van ieder fonds op de belangrijkste Nederlandse beurs een aandeel te kopen om toch te profiteren als de AEX het goed doet. Andersom geldt natuurlijk ook dat je ETF in waarde daalt als de AEX daalt.
Dankzij het besluit van de SEC, via de rechter afgedwongen door aanbieders van de ETF's, is het met ingang van vandaag dus ook mogelijk om via een van de belangrijkste beurzen ter wereld in bitcoin te beleggen. Weliswaar nog steeds indirect.
3. Wat zijn de voordelen?
Het wordt wel veel makkelijker voor (particuliere) beleggers. Het is niet meer nodig om een cryptowallet aan te maken, waarvan het wachtwoord onthouden moet worden. Met een paar klikken in een bank- of beleggingsapp is het mogelijk om ETF's in bitcoin te kopen.
"Stel je voor je wil beleggen - dat is even de voorwaarde - dan kun je je bankapp openen en dan krijg je die tracker te zien. In plaats van dat je naar een of ander obscuur platform moet", vertelt Jacob Schoenmaker, beurscommentator van RTL Z.
Een ander voordeel van de trackers is dat het goedkoper en veiliger dan voorheen is om in bitcoins te beleggen, somt Schoenmaker op. Tussen de aanbieders van de trackers zitten gerennomeerde bedrijven, schrijft The New York Times.
"Die platforms worden nog wel eens gehackt en om BlackRock (een van 's wereld grootste vermogensbeheerders) te hacken moet je van goeie huize komen", zegt Schoenmaker. En stel dat het gebeurt, dan is BlackRock rijk genoeg om klanten te compenseren, vult hij aan.
Een laatste voordeel: handel in bitcoin wordt er transparanter door. En dat is ook fijn voor de fiscus, want die kan dan via de bankgegevens zien wat je rendement is. Het is verplicht om cryptovaluta op te geven bij belastingaangifte, maar moeilijk te controleren voor de fiscus.
4. Loop je als belegger nu meer of minder risico?
Investeren in bitcoin blijft speculeren, vindt Schoenmaker. Maar met de trackers wordt het makkelijker om 'een gokje te wagen, af en toe'. De handel in bitcoin afdoen als een hype - wat veel critici doen - kan inmiddels echt niet meer, zegt hij.
Dat blijkt volgens hem ook uit de koers van de bitcoin door de jaren heen. "Als iets een keer stijgt tot in de hemel en daarna daalt, ja dan mag je het over een hype hebben", zegt hij. Dat gaat alleen niet meer op voor bitcoin en dus snapt hij speculerende beleggers wel. "Maar je moet ook niet zeuren als je toch je geld kwijt bent", geeft hij nog wel mee.
Tegenstanders van het besluit van de SEC waarschuwen voor het risico dat grote groepen particuliere beleggers nu veel makkelijker grote hoeveelheden geld kunnen schuiven naar een markt die al jaren wordt geplaagd door schandalen, schrijft de Financial Times. Een markt die ook bekendstaat om de grote prijsschommelingen.
5. En hoe zit het eigenlijk in Nederland?
Het aanbod voor Nederlandse beleggers wordt vooral groter. Sinds de zomer van vorig jaar was het namelijk al mogelijk om via Euronext te handelen in een bitcoin ETF van Jacobi Investment Funds.
Toezicht AFM
Deze ETF valt onder toezicht van de AFM, net zoals de handel in aandelen. Dat wil zeggen dat de toezichthouder in de gaten houdt of de handel in het aandeel niet wordt gemanipuleerd of misbruikt.
Cryptovaluta zijn verder niet gereguleerd, waardoor de AFM er geen toezicht op houdt vanuit het perspectief van de consument. Er wordt gewerkt aan de invoering van Europese regelgeving om toezicht op die markt te regelen.
Dat het nu ook mogelijk is om via Amerikaanse beurzen in ETF's te handelen is alsnog een grote stap, vertelt Schoenmaker. Die markt is veel groter en belangrijker. "Namen als Fidelity en BlackRock wekken veel meer vertrouwen."
Dat blijkt ook wel uit de koers van de cryptomunt. Die was in de afgelopen weken al flink opgelopen, mogelijk omdat beleggers het besluit van de SEC al zagen aankomen. Een bitcoin is nu iets meer dan 47.000 dollar waard op het moment van schrijven. Dat is wel nog ver verwijderd van de recordstand van iets meer dan 65.000 dollar in 2021.