Ruim 74.000 euro

Bonus voor ontslagen directeur die seks had met vrouw van ondergeschikte

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPBonus voor ontslagen directeur die seks had met vrouw van ondergeschikte
RTL

Een directeur die werd ontslagen omdat hij een seksaffaire had met de vrouw van een van zijn ondergeschikten, heeft recht op een bonus van ruim 74.000 euro. Eerder verloor de man door de affaire zijn royaal betaalde baan, en kon fluiten naar een ontslagpremie. Maar helemaal met lege handen vertrekt hij dus niet.

Dat blijkt uit een gisteren openbaar geworden uitspraak van de rechtbank Zeeland West-Brabant.

Seks onder werktijd

De zaak, waarover RTL Nieuws eind 2022 ook al eens berichtte, draait om een destijds 61-jarige commercieel directeur van een Brabants autolakkenbedrijf. De man werd dat jaar ontslagen, omdat hij een seksuele relatie had onderhouden met de vrouw van een van zijn accountmanagers.

Ontslag voor directeur die seks had met vrouw van ondergeschikte
Lees ook

Ontslag voor directeur die seks had met vrouw van ondergeschikte

Nadat de bedrogen accountmanager hierover zijn beklag deed bij de werkgever, bleek uit onderzoek dat de directeur en de veel jongere vrouw tijdens werktijd vele honderden apps met elkaar wisselden, en elkaar ook troffen voor seks in hotels en huisjes.

Toen de ondergeschikte accountmanager zich wegens relatieproblemen ziek meldde, zette de directeur hem nota bene keihard onder druk om weer aan de slag te gaan.

Geen ontslagvergoeding

Volgens zijn werkgever kon het gedrag van de directeur niet door de beugel. Na ontdekking van de affaire ontsloeg het bedrijf hem, zonder hem een cent ontslagvergoeding mee te geven.

De man, die een maandsalaris van bijna 12.000 euro (nog exclusief vakantiegeld en bonussen) verdiende, pikte dat echter niet en stapte naar de rechter. Daar eiste hij zijn baan terug, of een schadevergoeding van 2,5 miljoen euro en andere vergoedingen.

Privékwestie

Volgens de directeur betrof de affaire een privékwestie, waaronder zijn werk niet had geleden. Daarom had zijn werkgever hem daarvoor niet mogen ontslaan, vond hij. De kantonrechter oordeelde destijds anders. De directeur moest zelfs 1000 euro aan onterecht betaald salaris terugbetalen, ter compensatie voor zijn gescharrel in werktijd.

Nu blijkt dat de directeur daarmee geen genoegen nam, en daarna nóg een rechtszaak begon. Ondanks het feit dat hij wegens de affaire begin 2022 op non-actief was gezet, vond hij namelijk dat hij wel recht had op de bonus over dat jaar. Dat ging over een flink bedrag, want naast zijn vorstelijke salaris kreeg de man jaarlijks zo'n 80.000 euro aan bonus.

Recht op bonus

Uit de gisteren openbaar geworden uitspraak blijkt dat de Tilburgse kantonrechter hem in dit geval wel gelijk geeft. Hoewel de man destijds volgens de rechter terecht wegens ernstig verwijtbaar handelen zonder ontslagvergoedingen werd ontslagen, kan hij wel aanspraak maken op zijn bonus over 2022.

Onder de bonusvoorwaarden in zijn arbeidscontract heeft directeur gewoon recht op dat geld, oordeelt de kantonrechter. De tegenwerpingen van de werkgever dat de man zijn recht daarop verspeelde door zijn gedrag, en bovendien als gevolg van zijn schorsing begin dat jaar bijna heel 2022 thuis zat, doen daar niets aan af.

Dat betekent dat zijn voormalige werkgever de ontslagen directeur alsnog een bonus van ruim 74.000 euro moet betalen. Daar komt nog eens een strafverhoging van ruim 7000 euro bovenop, omdat het bedrijf de bonus niet eerder betaalde. Ook draait de werkgever op voor ruim 2000 euro aan proceskosten van de man.

Lees meer over
OntslagArbeidsrechtSeks