Bijna verdubbeld

Steeds vaker de stroom eraf door onderhoud aan versleten stroomnetwerk

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Venema MediaSteeds vaker de stroom eraf door onderhoud aan versleten stroomnetwerk
RTL

Geen stroom door een storing of omdat er gewerkt wordt aan het elektriciteitsnet. Het laatstgenoemde is hard nodig om het eerstgenoemde in de toekomst te voorkomen. Bedrijven kunnen niet veel meer dan er creatief mee omgaan.

Vorig jaar werd bij zo'n 840.000 klanten tijdelijk de stroom afgesloten vanwege onderhoud. En dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van de jaren ervoor. De toename komt vooral doordat er meer werkzaamheden aan het stroomnet waren, verklaart Netbeheer Nederland. Die zijn gepland waardoor je er als consument of bedrijf rekening mee kunt houden. 

De werkzaamheden zijn nodig om storingen te voorkomen. Het elektriciteitsnet is steeds zwaarder belast. Er wordt meer elektriciteit verbruikt, om minder afhankelijk te zijn van gas. Ook wordt meer energie uit duurzame bronnen (wind en zon) opgewekt. 

Pieken door zonne- en windenergie

De elektriciteit van windmolen- en zonnepaneelparken komt vaak met grote pieken: als het waait en/ of als de zon schijnt. De grote hoeveelheden stroom die in één keer vrijkomen, zorgen ervoor dat stroomkabels en andere onderdelen van het net sneller slijten. 

Stroomnet overvol: vanaf 2026 huishoudens mogelijk op wachtlijst
Lees ook

Stroomnet overvol: vanaf 2026 huishoudens mogelijk op wachtlijst

En dat is terug te zien in het aantal storingen veroorzaakt door veroudering of slijtage. Vorig jaar lag het stroomnet er bijna 27.000 keer uit. Dat is 19 procent meer dan het gemiddelde aantal onderbrekingen in de afgelopen vijf jaar. Het aantal keren dat slijtage als boosdoener werd aangemerkt, steeg ook. Dat was 1.438 keer in het afgelopen jaar. 

Nieuwe kabels en elektriciteitshuisjes

Om dit aantal te verlagen, worden er in de komende tien jaar maximaal 54.000 elektriciteitshuisjes bijgebouwd. En gaat er voor 105.000 kilometer aan nieuwe kabels de grond in. Om dit veilig te kunnen doen, gaat de stroom soms van het net af.

Klanten merken dat: gemiddeld duurt een onderbreking bijna 22 minuten. De langste storing van 2023, die werd veroorzaakt door een storing in een meettransformator, duurde 7 uur en 41 minuten. Bijna 18.000 klanten in de buurt van het station in Vroomshoop waren de dupe. 

In Oss kunnen ze erover meepraten. Daar lag de stroom er tijdens carnaval twee en een half uur uit. Dankzij aggregaten ging het feest door, maar in cafés kon niet meer worden afgerekend. 

En dat leverde toch een bedrag van zo'n 2500 euro aan onbetaalde rekeningen op, vertelde ondernemer Nick Vink eerder aan Omroep Brabant. De eigenaar van café-restaurant H23 noteerde de telefoonnummers van de klanten die niet konden betalen, in de hoop dat die nog zouden komen opdagen. 

Half geknipte klanten

"Iedereen is netjes terug gekomen om te betalen", vertelt hij een paar weken later. Hij heeft verder geen beroep gedaan op zijn verzekering. "De kosten voor dingen weggooien die in de oven zaten, waren niet hoog genoeg om de verzekering erbij te halen."

Ook in Hengelo waren er problemen. Daar was zaterdag 20 januari een stroomstoring in het centrum, veroorzaakt door een kabelbreuk. Vervelend natuurlijk, als je net je kapsalon vol met halfgeknipte klanten hebt zitten. 

Creatieve oplossingen

"We konden bij de boekwinkel tegenover de zaak föhnen. En er was gelukkig veel daglicht, waardoor we wel verder konden werken", vertelt Brigiet Schoemaker van Kapsalon Styling S. "Gelukkig hadden we ook nog warm water." Het afrekenen werd geregeld via het sturen van een betaalverzoek met een bankapp, vertelde zij aan Tubantia. "Als ondernemer kom je wel voor meer onverwachte momenten te staan." 

Bedrijven kunnen zich verzekeren tegen schade van stroomstoringen, maar zo'n bedrijfsschadeverzekering dekt doorgaans niet alles, zegt Elias van Hees. Hij is woordvoerder bij het Verbond van Verzekeraars. "Het hangt af van de polisvoorwaarden. En relatief weinig bedrijven hebben zo'n verzekering."

Lees meer over
EnexisTennetStroomstoringElektriciteitElektrisch rijdenEnergieEnergietransitieZ link in bio