Uitspraak Raad van State

Half jaar vertraging: licht op oranje voor verlenging snelweg A15 tot aan de A12

Door Michaël Niewold··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Flip FranssenHalf jaar vertraging: licht op oranje voor verlenging snelweg A15 tot aan de A12
RTL

Na jaren gesteggel is er nog steeds geen duidelijkheid over het doortrekken van snelweg A15 vanaf Bemmel in de Betuwe tot aan de A12 bij Zevenaar, vlak bij de Duitse grens. Er moet nog meer informatie komen over het compenseren van de stikstofuitstoot, heeft de Raad van State besloten.

"Het besluit is bijna in orde. Maar nog niet helemaal", aldus Rosa Uylenburg, de voorzitter van de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat moet nog aantonen dat de regels zijn gevolgd die gelden voor het compenseren van de stikstofuitstoot die de bouw van de snelweg en het gebruik ervan veroorzaken.

Half jaar uitstel

Hiervoor heeft Rijkswaterstaat zes boerderijen opgekocht. De stikstof die deze bedrijven niet meer uitstoten, mag gebruikt worden als compensatie voor het wegproject. Dat heet extern salderen. "Dat mag, maar er zijn voorwaarden aan verbonden", legt Uylenburg uit. 

In het huidige plan van het ministerie, dat de opdrachtgever is voor de bouw van de snelweg, zit niet genoeg informatie of aan die voorwaarden is voldaan. En dat moet het ministerie nu gaan regelen. Hier krijgt het een half jaar de tijd voor van de Raad van State, de hoogste rechtsprekende instantie van ons land. 

Extra huiswerk

Er moet onder meer per natuurgebied worden aangegeven of er nog extra maatregelen nodig zijn of dat het extern salderen genoeg 'stikstofwinst' oplevert. Er zijn zeven beschermde Natura 2000-gebieden waar dit huiswerk voor gemaakt moet worden. 

De hoop was dat met de uitspraak van vandaag een eind zou komen aan een juridische strijd van ruim tien jaar. Er is namelijk geen beroep mogelijk tegen een uitspraak van de Raad van State, vertelt een woordvoerder van de instantie. 

Nieuw stuk snelweg

Het gaat om een nieuw aan te leggen stuk van de A15, vanaf Bemmel (vlak boven Nijmegen) tot aan de A12 bij Zevenaar (tussen Arnhem en de Duitse grens). Daarnaast wordt zowel een stuk van de al bestaand A15 als de A12 verbreed. 

© RTL Nieuws

Het besluit betekent dat Francien Snoek nog langer in onzekerheid zit. "Binnen een half jaar komt er als het goed is duidelijkheid. Maar ik ben niet gerustgesteld. Het dreigt toch de verkeerde kant op te gaan", vertelt de inwoonster van Groessen, dat ligt vlak bij Zevenaar. 

Op 50 meter afstand is een nieuwe brug gepland. Ze is bang voor geluids- en geuroverlast. "Ik zit er niet op te wachten. Het constant zoeven van auto's. Dat is jammer", zegt zij. 

Francien Snoeks, eigenaar van een B&B vlak bij de geplande nieuwe snelweg.© RTL Nieuws
Francien Snoeks, eigenaar van een B&B vlak bij de geplande nieuwe snelweg.

"We horen de A12 nu al, stel je voor dat er een snelweg op 50 meter komt. Dan wil je hier niet meer wonen", voorspelt Snoek. Zij vreest ook voor de toekomst van haar bed and breakfast. "Die mensen komen voor de rust. Ik kan wel sluiten dan." 

File in kleine dorpjes

Bij transportbedrijf Selman uit Bemmel kunnen ze juist niet wachten tot de spa de grond ingaat. De vrachtwagens met bloemen en planten moeten nu door smalle weggetjes door dorpskernen op weg naar hun bestemming. Wegen vol fietsers, die snel vollopen. "Wij zijn heel blij als de weg er komt. Dat scheelt reistijd", vertelt René Jansen, manager van het bedrijf. 

"Het gebied loopt hier lokaal enorm vol met verkeer dat door de bebouwde kom rijdt. Dat zorgt voor files en uitstoot. De weg is dus hard nodig", zegt Jansen.

René Jansen, manager bij transportbedrijf Selman uit Bemmel.© RTL Nieuws
René Jansen, manager bij transportbedrijf Selman uit Bemmel.

De uitspraak van vandaag betekent niet dat andere infra- of bouwprojecten, die in de pauzestand staan vanwege stikstof, ook door mogen gaan. Bij de meeste projecten, zoals de verbreding van de A27 bij Utrecht, moet de Raad van State daar nog een uitspraak over doen. Er ligt een flinke stapel te wachten, vertelt de woordvoerder. 

Afstand goedgekeurd

Deze zaak over de A15 leverde vorig jaar al wel winst op in het stikstofdossier voor de overheid en bouwers. De Raad van State keurde in een tussenvonnis de afstand goed die het kabinet hanteert bij het berekenen van de stikstofuitstoot. 

Die uitstoot moet berekend worden, voor zowel de stikstof die vrijkomt bij de aanleg van een weg als die wordt veroorzaakt door het verkeer dat erover heen zal rijden. De afstand van 25 kilometer die het ministerie hanteert is vorig jaar april goedgekeurd door de RvS. 

Lees meer over
Raad van StateRijkswaterstaatStikstofcrisisRechtspraakRecht