DNB: bijna alle huiseigenaren kunnen verduurzaming betalen
Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) hebben op een haar na alle huiseigenaren genoeg geld, of in ieder geval de mogelijkheid om aan genoeg geld te komen, om hun huis te verduurzamen. Toch doet lang niet iedereen dat.
Dat concludeert DNB op basis van eigen onderzoek.
95 procent heeft de mogelijkheid
Daaruit blijkt dat 95 procent van de huiseigenaren verduurzaming naar minimaal energielabel B en de aanschaf van een warmtepomp moet kunnen betalen, waarbij ze nog een buffer van 10.000 euro overhouden.
66 procent zou daarvoor genoeg spaargeld hebben om het helemaal uit eigen zak te betalen. 29 procent kan een lening afsluiten om te verduurzamen, zonder dat zij daardoor op papier in de problemen raken. En nog eens 3 procent kan een gunstige lening krijgen van het Warmtefonds.
Niet bereid te betalen
De gemiddelde benodigde investering wordt geschat op 35.500 euro. Het bedrag per huis kan wel enorm verschillen, afhankelijk van de grootte en de staat van het gebouw. Bovendien gaat DNB ervan uit dat je zo'n 30 procent van het bedrag aan subsidie kunt krijgen.
Maar dan nog is het een veelvoud van wat mensen bereid zijn om uit te geven aan verduurzaming, of ze het nu wel of niet kunnen betalen. Van de huiseigenaren die overwegen om hun huis duurzamer te maken wil de helft niet meer uitgeven dan 5000 euro. Een derde is bereid om tussen de 5000 en 12.500 euro uit te trekken.
Nog niet op koers
Vorig jaar raamde DNB nog dat 86 procent van de huiseigenaren aan genoeg geld kon komen voor verduurzaming. De forse stijging ten opzichte van een jaar eerder komt volgens DNB doordat mensen in de coronaperiode veel geld hebben gespaard.
Ondanks dat liggen we nog niet op koers om de nationale doelstelling te behalen van 2,5 miljoen duurzame woningen in 2030.
Geen zin, geen tijd
Dat heeft volgens DNB meerdere oorzaken. Zo twijfelen veel huiseigenaren over of de investeringen zichzelf terugbetalen. En relatief weinig mensen maken gebruik van beschikbare subsidies en gunstige leenvoorwaarden.
Maar ook meer banale redenen spelen mee. Zo geeft 8 procent van de ondervraagden aan 'geen zin in overlast' te hebben. Evenzoveel mensen geven aan er geen tijd voor te hebben.
Volgens DNB kan betere informatie over de mogelijkheden van subsidies en gunstige leningen vanuit de overheid eraan bijdragen dat er meer verduurzaamd wordt.
Dwang
Maar als het niet goedschiks kan, dan maar kwaadschiks. Als het tempo van verduurzaming achter blijft lopen, kan de overheid volgens DNB overwegen om de wettelijke normen aan te scherpen.
Een manier om dat te doen is om huiseigenaren te verplichten om binnen een aantal jaren na de aankoop van een nieuwe woning hun huis te verduurzamen. Als zo’n plicht zou worden ingevoerd, moeten mensen hier wel voldoende tijd voor krijgen, stelt DNB.
Al was het maar vanwege de krapte op de arbeidsmarkt. Die zorgt er onder andere voor dat het vaak erg lastig is om een aannemer te vinden die binnen redelijk korte tijd je huis onder handen kan nemen, aldus DNB.