Te politiek, of niet?

Mbappé geeft Franse jongeren stemadvies: 'Hij lijkt te dreigen met einde carrière'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFPMbappé geeft Franse jongeren stemadvies: 'Hij lijkt te dreigen met einde carrière'
RTL

Kylian Mbappé heeft zich uitgesproken tegen extremisme in Frankrijk. Ook roept hij jongeren op te gaan stemmen bij de parlementsverkiezingen over twee weken, maar niet zomaar elke keuze is goed.

Tijdens een persconferentie in aanloop naar het EK-duel tegen Oostenrijk sprak Mbappé gisteren over een 'cruciaal moment' in de Franse geschiedenis. Bekijk zijn statement hier:

De stervoetballer spreekt over een 'cruciaal moment' in de Franse geschiedenis.

De invloed van Mbappé met zijn 118 miljoen volgers op Instagram valt niet te onderschatten, zegt oud-Frankrijkcorrespondent Stefan de Vries. "Mbappé zegt het niet letterlijk, maar tussen de regels door lijkt hij te waarschuwen dat hij niet van plan is om nog voor Frankrijk uit te komen als extreemrechts aan de macht komt. Dat zou een enorm probleem kunnen veroorzaken als Frankrijk de halve finale van het EK haalt, want die worden gehouden na de verkiezingen die zijn uitgeschreven voor 30 juni (eerste ronde) en 7 juli (tweede ronde). De finale is zelfs op de Franse nationale feestdag 14 juillet, een week na de verkiezingen."

Mbappé roept Franse jongeren op tot stemmen: 'Juiste keuze maken'
Lees ook

Mbappé roept Franse jongeren op tot stemmen: 'Juiste keuze maken'

Dat voetballers zich politiek uitspreken komt niet vaak voor, maar verbaast De Vries niet. "De organisatoren van internationale evenementen - of dat nou de Olympische Spelen zijn, het Eurovisiesongfestival of een Europees kampioenschap voetbal - doen dan wel alsof het apolitieke gebeurtenissen zijn, de deelnemende sporters en artiesten zijn ook burgers met hun eigen ideeën over de samenleving."

Zeldzaamheid

Verrassend, noemt sporthistoricus Paul Reef van de Radboud Universiteit in Nijmegen de uitspraken van Mbappé. "Het komt maar zelden voor dat een voetbalspeler zijn partijvoorkeur zo duidelijk laat blijken."

Willem van Hanegem deed het ook, maar dat was in zijn nadagen als profvoetballer in 1982. Hij stelde zich toen verkiesbaar voor de PvdA-fractie in Leerdam.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

"De afgelopen vier à vijf jaar nemen sporters meer ruimte voor politieke boodschappen waar je het maar moeilijk mee oneens kan zijn: tegen klimaatverandering bijvoorbeeld, tegen de uitbuiting van arbeidersmigranten op het WK in Qatar, of - zoals nu - tegen discriminatie", zegt Reef. "Mbappé heeft het niet letterlijk over racisme, hij keert zich tegen extremisme. Maar het is duidelijk wat hij hier bedoelt: stem bij de parlementsverkiezingen niet op Le Pen."

De plannen van Le Pen zijn keihard voor migranten, heel erg nationalistisch, zegt De Vries. Veel mensen beschouwen ze in strijd met veel van de waarden van de Franse republiek. "Daar word je niet blij van als je een migratieachtergrond hebt, iets dat geldt voor veel spelers in de nationale ploeg, onder wie Mbappé."

Mbappé en teamgenoot Marcus Thuram bereiden zich voor op de wedstrijd tegen Oostenrijk.© Imago Sportfotodienst GmbH
Mbappé en teamgenoot Marcus Thuram bereiden zich voor op de wedstrijd tegen Oostenrijk.

Hij heeft dan ook het idee dat de oproep van de toekomstige sterspeler van Real Madrid breed gedragen wordt binnen de selectie. "Andere jaren is er intern wel eens verdeeldheid, maar ik verwacht dat daar hier geen sprake van is. De Franse nationale ploeg is vaker mikpunt van racisme en laat de strijd tegen racisme nou een van de speerpunten zijn van spelers en voetbalbonden, zowel nationaal als internationaal. Dat komt hier samen met dit statement. Al zorgt het voor lichte spanningen bij de Franse voetbalbond. Die reageert door de oproep van Mbappé om te gaan stemmen te onderschrijven, niet zijn inhoudelijke boodschap. Ze willen niet dat spelers zich achter een partij scharen, laat staan dat politieke partijen de nationale ploeg claimen voor eigen gewin."

Vooraf besproken

"Tot tien jaar geleden zou hier waarschijnlijk streng tegen zijn opgetreden vanuit de bonden", zegt sporthistoricus Reef. "Maar de manier waarop hij zich uitdrukt doet vermoeden dat het statement vooraf is besproken met de Franse voetbalbond. Ook omdat hij zich aan het einde van zijn verklaring expliciet uitspreekt voor diversiteit en tolerantie."

"Als je je solidair verklaart met Black Lives Matter, of een regenboogvlag toont, is dat toegestaan, omdat het niet gevoelig ligt. Het tonen van een Palestijnse vlag is dan weer te politiek. Het statement van Mbappé raakt aan het heikele punt: is dit te politiek, of niet? Het is interessant om te zien hoe de UEFA hier op zal reageren."

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
Kylian MbappeEK voetbalVerkiezingen FrankrijkFrankrijk