45.000 agenten bij Spelen, burgemeester bezorgd: 'De dreiging is realistisch'
De burgemeester die gaat over het centrum van Parijs is bezorgd over de veiligheid in de stad. "Anders zouden we al deze maatregelen niet nemen", zegt hij tegen RTL Nieuws. Bij de eerste stap in Parijs is het duidelijk: Frankrijk haalt alles uit de kast om de Olympische Spelen veilig te houden. Op Gare du Nord wemelt het van de 'gendarmerie', en in de stad schieten de politiewagens je voorbij.
Op het hoogtepunt lopen er op een dag zo'n 45.000 agenten rond in Parijs. Bij (metro)stations, sportstadions, winkelcentra, noem maar op. Veel plaatsen in de stad zijn bovendien afgezet. Met de auto naar de Champs Elyséés? Vergeet het maar. "In vredestijd is er nog nooit zoveel aan veiligheid gedaan in de stad", schrijft de Franse krant Le Monde.
Deze video die de RTL Nieuws-ploeg in Parijs maakte, geeft een indruk van de veiligheidsmaatregelen in Parijs:
Te voet is niet elke plek zomaar bereikbaar voor de bezoeker. Vooral de regio rond de openingsceremonie aan de Seine, komende vrijdag, is voor de meeste mensen dicht. Deze 'grijze zone' kom je alleen in met een bijbehorende QR-code, anders kun je omkeren.
Hieronder zie je die grijze zones:
"Men houdt er serieus rekening mee dat er iets kan gebeuren. Dat kan overal in de wereld, maar ook in Frankrijk", zegt de Nederlandse ambassadeur in Parijs, Jan Versteeg. "Dat weet men ook al een tijd, dus hebben ze lange tijd gehad om alles voor te bereiden."
"Deze maatregelen zijn nodig vanwege alle analyses die er zijn gemaakt van het dreigingsniveau", zegt burgemeester van het stadsdeel centrum Parijs, Ariel Weil. "In het licht van de tragische gebeurtenissen die er in het verleden in onze stad zijn gebeurd, in combinatie met de onrust in de wereld, moeten we zeggen dat de dreiging realistisch is."
Ook voordat de Spelen begnnen, kwam de politie al geregeld in actie. Afgelopen dinsdag werd een man van 18 jaar oud opgepakt in Bordeaux. Hij zou een terroristische aanslag hebben voorbereid. Afgelopen mei werd ook een jongeman aangehouden die dezelfde soort plannen had.
Nederland helpt
Het geeft een enorme druk op de politie in Parijs, maar die staat er niet alleen voor. Uit alle delen van het land zijn politiekorpsen opgetrommeld om in de hoofdstad hun werk te komen doen. Daarnaast helpen tientallen landen Frankrijk mee bij het veilig houden van de Spelen, en de mensen die het evenement komen bezoeken.
Op jacht naar goud
Ga naar de mooiste verhalen, de laatste video's en het nieuws over de Spelen.
Ook Nederland. "Wij verlenen bijstand in gebieden en bij evenementen in het buitenland waarbij veel Nederlanders aanwezig zijn", zegt Therese Ariaans, woordvoerder van de politie. "Denk aan Tour de France, Formule 1, of veel (jonge) vakantiegangers zoals in Knokke of dit jaar bij de Olympische Spelen in Frankrijk en het EK voetbal in Duitsland."
Ariaans meldt dat tijdens de Spelen de Nederlandse hulp vooral bestaat uit de inzet van speurhonden, spoorcollega's, 'en collega's uit de basispolitiezorg'.
Ambassadeur Versteeg heeft wel alvast wat tips voor Nederlanders die Parijs bezoeken de komende weken. "Doe geen gekke dingen. Bekende dingen: geen drugs meenemen, haal geen gekke geintjes uit, neem geen drone mee om mooie beelden te maken, dat wordt nu niet geaccepteerd."
Voor burgemeester Weil van het centrum van Parijs is er maar één doel: "Hopelijk herinnert iedereen zich dit als de mooiste Olympische Spelen uit de geschiedenis. Maar het komt met een prijs, en dat is dat we een paar dagen in een afgesloten centrum wonen en leven."