'Stop het pesten'

Veelbesproken boksster Khelif: 'Gouden medaille zou juiste antwoord zijn'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Zuma Press / Mark Edward HarrisVeelbesproken boksster Khelif: 'Gouden medaille zou juiste antwoord zijn'
RTL

De gouden medaille - dat zou volgens de Algerijnse boksster Imane Khelif het juiste antwoord zijn op de kritiek die ze de afgelopen week te verduren kreeg. Haar deelname aan het olympische vrouwentoernooi bij het boksen is al de hele week onderwerp van discussie. Critici vinden haar te mannelijk.

De kritiek op Khelif heeft te maken met de diskwalificatie door de boksbond IBA, vorig jaar op het WK boksen. Uit een geslachtstest zou gebleken zijn dat ze een te hoog testosterongehalte had voor deelname bij de vrouwen.

Na Khelifs olympische openingsgevecht tegen de Italiaanse Angela Carini laaide de kritiek weer op. Carini gaf al na 46 seconden op, weigerde Khelif achteraf te feliciteren, en verliet in tranen de ring. De Italiaanse premier Meloni klaagde dat het gevecht 'niet eerlijk' was geweest, vanwege de vermeende mannelijke kenmerken van de Algerijnse.

'Kan mensen kapotmaken'

Later bood Carini overigens haar excuses aan voor haar gedrag.

Tegen een journalist van persbureau AP zegt Khelif zegt nu: "Ik roep iedereen op de olympische grondbeginselen hoog te houden, en om olympische atleten niet te intimideren, want dat heeft grote gevolgen. Het kan mensen kapotmaken. Het kan gedachten kapotmaken en je geest breken. Het kan mensen verdelen. Daarom vraag ik ze: stop het pesten."

Veelbesproken boksster onterecht gediscrimineerd, zegt olympisch comité: dit moet je weten
Lees ook

Veelbesproken boksster onterecht gediscrimineerd, zegt olympisch comité: dit moet je weten

Hoe de IBA precies de test heeft uitgevoerd of tot de conclusie kwam dat Khelif te veel testosteron produceert, is niet bekend. Testosteron is een mannelijk geslachtshormoon, dat onder andere spierkracht stimuleert. Ook vrouwen maken dit hormoon van nature aan, maar in kleinere hoeveelheden dan mannen.

Als vrouw geboren

Khelif mag gewoon aan de Spelen deelnemen omdat de organisatie van het bokstoernooi nu in handen is van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Dat stelt dat Khelif volgens haar paspoort een vrouw is en dus gewoon mee mag doen. Eerder liet haar vader aan journalisten weten dat zijn dochter is geboren én opgegroeid als vrouw. Er zijn ook geen aanwijzingen dat zij transgender of intersekse zou zijn.

De 25-jarige Algerijnse is al verzekerd van medaille in de categorie 'weltergewicht'; morgen moet ze de ring in voor de halve finale. Mocht ze die verliezen, dan krijgt ze automatisch brons.

In het toernooi om het 'verdergewicht' doet ook een vrouw mee die op het WK door de IBA werd uitgesloten: Lin Yu-Ting uit Taiwan. Zij won haar eerste twee partijen gemakkelijk en vecht woensdag in de halve finale.

Boksster Amy Broadhurst, die eerder tegen Khelif vocht en van haar won, nam het in een bericht op X voor de Algerijnse op:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Lees meer over
IOCInterseksualiteitBoksenOlympische Spelen 2024SekseLink in bioFrankrijk