Trap er niet in

Nieuwe truc criminelen: politie waarschuwt voor WhatsApp-fraude

Door Daniël Verlaan··Aangepast:
© ANPNieuwe truc criminelen: politie waarschuwt voor WhatsApp-fraude
RTL

De politie waarschuwt voor een nieuwe vorm van WhatsApp-fraude. Criminelen doen zich voor als een vriend of familielid en vragen om een geldbedrag over te maken, soms door zelfs WhatsApp-accounts over te nemen. "Verifieer altijd aan wie u geld overmaakt."

Priscilla maakte 1000 euro over aan fraudeur:

Wij spraken Priscilla, slachtoffer van WhatsApp-fraude. De fraudeur had de WhatsApp van een goede vriendin overgenomen en vroeg om 2545 euro. Ze maakte 1000 euro over. "Ik deed het omdat de berichten écht van haar kwamen, en het kon zelfs haar taalgebruik zijn", zegt ze.

Lees hier haar verhaal en het hele WhatsApp-gesprek met de fraudeur.

RTL Nieuws ontvangt veel meldingen van mensen die een berichtje hebben gekregen van iemand die zich voordoet als vriend of familielid en om geld vraagt. De persoon stelt het geld snel nodig te hebben om een rekening te betalen.

Het bedrag, vaak meer dan 1000 euro, moet naar een Nederlands rekeningnummer worden overgeschreven. Slachtoffers zijn op deze manier al vele duizenden euro's kwijtgeraakt. 

Fraude

De crimineel stuurt vanaf een 06-nummer een WhatsApp-bericht naar het slachtoffer en doet zich bijvoorbeeld voor als zijn of haar moeder. De naam en foto kloppen, alleen het 06-nummer is anders. Daarvoor wordt het excuus gebruikt dat degene net overgestapt is naar een andere provider en ook een nieuw nummer heeft.

Maar criminelen gaan verder om zich voor te doen als een vriend of familielid: ze nemen zelfs het WhatsApp-account over. Dat doen ze door jouw zogenoemde registratiecode te misbruiken.

Zo nemen criminelen WhatsApp over

  • Gebruikers van WhatsApp kunnen een sms-bericht krijgen met een zescijferige code. 
  • Kort voor of na dit bericht wordt het slachtoffer benaderd, telefonisch of via WhatsApp. 
  • Deze persoon knoopt een luchtig praatje aan, bijvoorbeeld over een advertentie op een bekende handelswebsite ("Heeft u dat antieke kastje nog te koop? Ik heb wel interesse!"). 
  • Daarna krijgt het slachtoffer een berichtje dat hij of zij per ongeluk een code heeft ontvangen. "De code was eigenlijk voor mijn man bedoeld. Zou u ‘m even willen doorsturen?"
  • Met deze code nemen de internetcriminelen WhatsApp van het slachtoffer over. 

(bron: Politie)

Zodra criminelen het 06-nummer in handen hebben, sturen ze contacten een verzoek om een betaling over te maken. Meestal gebeurt dat bij iedereen die ze kunnen vinden: of het nu familieleden, vrienden of collega's zijn.

Hoe bescherm je jezelf?

De politie raadt aan om altijd te verifiëren naar wie je geld overmaakt. Vraagt een familielid of vriend om een groot geldbedrag over te boeken? Probeer diegene dan altijd persoonlijk te spreken, via de telefoon of in het echt. 

Ook is het belangrijk om nooit zomaar je sms-code van WhatsApp aan iemand anders te geven. Een andere truc van criminelen is om deze sms-code naar je voicemail te sturen, en vervolgens in te breken op je voicemail-inbox. Het is daarom verstandig om een goede pincode op je voicemail te zetten. Dat kan bij onder andere KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2.

Je kunt daarbij je WhatsApp beschermen met tweestapsverificatie. Dan moet je na het registreren van je account ook nog een pincode invoeren. Criminelen hebben jouw pincode niet, waardoor ze - ook al hebben ze je sms- of voicemailcode - niet je WhatsApp kunnen overnemen.

Lees meer over
WhatsAppNationale PolitieOplichtingFraudeCybersecurityLink in bio