Valse sms'jes of appjes favoriete middel bij fraudeurs in 2023
Het aantal fraudemeldingen is vorig jaar flink gestegen, blijkt uit cijfers van de Fraudehelpdesk. In totaal ging het om ruim 57.000 meldingen, tegen meer dan 51.000 een jaar eerder. Mensen deden vooral vaker melding van valse sms'jes, waar ook WhatsAppberichten onder vallen.
Dat ging om in totaal bijna 16.000 meldingen, tegen ruim 4000 een jaar eerder. De Fraudehelpdesk heeft het dan bijvoorbeeld over het bekende berichtje van een familielid dat om geld vraagt.
Vals betaalverzoek van fiscus
Ook ontving het fraudeloket veel meldingen van zogeheten phishing-sms'jes. Daarin staan valse betaalverzoeken die zogenaamd worden gedaan door de bank, de Belastingdienst of het Centraal Justitieel Incassobureau.
De meeste financiële schade leden gedupeerden van beleggingsfraude, waarbij mensen bijvoorbeeld verleid worden te investeren in waardeloze of nepaandelen. Dat ging in 2023 om meer dan 20 miljoen euro, tegen bijna 15 miljoen euro een jaar eerder.
Meer vacaturefraude
Een opvallende trend is dat er steeds meer mensen trappen in vacaturefraude. De schade hierdoor kwam uit op 1,2 miljoen. Niet zo hoog in vergelijking met beleggingsfraude, maar wel in vergelijking met 2022. Toen werden slachtoffers voor in totaal 6660 euro gedupeerd, bijna 200 keer zo weinig.
Bij dit type fraude worden mensen misleid met aanbiedingen voor een baan, vaak een die vanuit huis gedaan kan worden. Daar moeten ze dan nog wel eerst een investering voor doen. En vervolgens is het geld weg. Of ze worden verleid om op een phishing-link te klikken.
44,5 miljoen euro schade
Beleggingsfraude is nog altijd goed voor het grootste deel van de totale financiële schade als gevolg van fraude. Het totale schadebedrag kwam uit op 44,5 miljoen euro, ruim een miljoen euro hoger dan in 2022.